Reklam Alanı

9 Kasım 2012 Cuma

Kemoterapinin yan etkileri


Kanser hastalıklarının tedavisinde önemli bir yere sahip olan kemoterapi, kanser hastalıklarında kullanılan en etkili radyolojik tedavi şeklidir.

.

Devamı Oku ...

Nörolojik Gözlemler

Nörolojik gözlem hastanın merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik oluşur) hakkında bilgi topluluğudur. Hekimler ve hemşireler Hem nörolojik değerlendirmeler yürütmek. Bunlar rutin A & E ve nörolojik koğuşta kaydedilir, aynı zamanda diğer klinik ortamlarda ve durumlarda gerekli olabilir.

Gözlemler kaydedilir:
-Bir nörolojik bozukluk tanısı ile yardım;
- Temel gözlemler olarak;
- Bir nöroşirürji prosedür izlenerek;

.

Devamı Oku ...

6 Kasım 2012 Salı

Az görme tedavisi

Az görme, bireylerin günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek kadar zorlayan önemli göz sağlığı problemlerinden biri olmakta ve ekseri yaşa bağlı makula dejenerasyonundan meydana gelmektedir. Az görme sorunu yaşam süresi epey uzun olan kişilerin yaşamlarının artması ile birlikte büyür. Az görme sorununda kişinin gören gözü genellikle 0.3 ve altında olmaktadır.

Az görme sorununda kontak lens, gözlük ve göz içi lens implantlar ile görmenin arttırılması mümkün değildir. Bu durum körlükle eş anlamlı değildir ama az görme tedavisinde yine de cerrahi işlemelere ihtiyaç vardır. Görme ihtiyacınızı tam olarak gerçekleştiremediğiniz anlamına gelen az görmenin tedavisinde bazen cerrahi işlemlerle de yetersiz kalıyor. Bu durumda az görme tedavisi için hekim başka tedavi yolları aramaktadır.

.

Devamı Oku ...

Anjiyo nedir?

Kalp-damar hastalıkları ülkemizde en sık rastlanan sağlık problemlerinden biri olarak ölüm ve kalp krizi riskini tetiklemektedir. Anjiyo ise bu hastalığa yakalananlara uygulanan bir tedavi yöntemi olarak, ölüm ve kalp krizi riskini en aza indirmektedir.

Tıp dalında koroner anjiyografi olarak adlandırılan bu tedavi yöntemi, halk arasında anjiyo olarak bilinir. Ölüm ve kalp krizine yol açan kalp-damar hastalıklarının tedavi edilmemesi damar tıkanıklığına neden olmaktadır. Bu tıkanıklığı açmak için anjiyo uygulanır.

.

Devamı Oku ...

İlk yardım çantasında bulunması gereken malzemeler

Kazanın ne zaman geleceği maalesef hiç belli olmadığı için, ilk yardım çantası her an hazırda ve elimizin altında bulunmalıdır. İlk yardım anında ihtiyacımız olan her şey bu çantanın içerisinde olmalı ki, hem biz hem de kazazedeler bu çantadan yararlanabilsin. Evde, iş yerinde, okulda yada yolda her türlü kazanın başa geleceği düşünülerek, ilk yardım çantası hazırlanmalıdır. Peki ilk yardım çantasında neler bulunmalı ?


Amaca uygun olarak hazırlanması gereken ilk yardım çantalarında kesinlikle işimize yaramayacak hiçbir malzemenin bulundurulmaması gerekir. Çoğu kişi ilk yardım çantasını gereksiz ilaçlarla doldurur. Ancak unutmayın ki ilaçlar ilk yardım çantası malzemeleri değildir.

.

Devamı Oku ...

Temel ilk yardım ilkeleri nelerdir?

Ansızın başa gelen olaylar karşısında hayati tehlike taşıyan bir insana el uzatmak, sağlık ekipleri gelene kadar ona yardım etmek ve durumunun daha da kötüleşmesini engellemek için her yetişkin bireyin ilk yardımın temel ilkelerini ve ilk yardım gereçlerini kullanmasını bilmelidir.

Bu makalemizde sizlere bir nebzede olsa ilk yardım ilkeleri ve gereçleri hakkında bilgilenmenizi sağlayacağız, ancak buradaki bilgileri öğrenmek dışında özel bir eğitimden geçilmesi gerektiğini de unutmamalısınız.

Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini önlemek, hastanın bir an evvel iyileşmesini sağlamak gibi temel amaçları bulunan ilk yardım çoğu kez acil tedavi ile karıştırılmaktadır. Ancak acil tedavi tıbbi cihazlar ve ilaçlar kullanılarak yapılan; ilk yardım tıbbi aletler ve ilaçlar olmadan yapılan tedavidir.

.

Devamı Oku ...

Turnike nasıl yapılır?

Travmatik olaylar sonucunda ciddi kanamaların olduğu, hayati tehlikenin yaşandığı çok zor şartlardaki kanamaları durdurabilmek adına uygulanan bir yöntemdir, turnike. Turnikenin yanlış yapılması deride ciddi yaralanmalara ve doku hasarlarına yol açabileceği için kesinlikle bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından uygulanmamalıdır.

Ancak kanamayı durdurmanın başka bir yolu olmadığı durumlarda uygulanması gereken turnike, atardamar ve toplardamar yaralanmalarından bölgeye giden kanı durdurmak için uygulanır. Ufak kesiklerde, çok derin olmayan yaralanmalarda turnike yapılmaz.

Doğru yapıldığı zaman hayat kurtarıcı olan turnike nasıl yapılır ve turnike yaparken nelere dikkat edilmelidir?

.

Devamı Oku ...

İlk yardım çantası nedir?

Özellikle bizim ülkemizin en büyük sıkıntılarından birisidir ilk yardım bilgisi… Oysa daha ilkokuldayken öğretilmeye çalışılır her bireye. Buna rağmen; ilk yardım elinin, son darbe eli olduğu durumlar çokça yaşanır ülkemizde.

Eğer ilk yardım bilgisine sahip olmayan kitlelerin içerisindeyseniz; bir an önce bu bilgilere sahip olmanızı öneririz. Tabi öncelikle; hangi malzemeleri nasıl kullanacağınızı öğrenmeden önce bu malzemeleri bilmeniz ve yanınızda taşımanız gerekiyor. Yazının devamı için aşağıya inin…


İşyerlerinde Bulunması Gerekli Olan İlk Yardım ve Tedavi Malzemeleri şunlardır:

.

Devamı Oku ...

İlk Yardım Nedir? İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?

Bir kaza veya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatının  kurtarılması ya da kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek için, ilaç kullanılmadan yapılan uygulamalara ilkyardım denir.

Belirli bir eğitim almış ve insan vücuduna müdahale etme alanında yasalarla yetkilendirilmiş kişilerce yapılan, ilaçlı müdahalelere acil tedavi denir ve ilkyardım kavramı ile karıştırılmamalıdır. İlkyardım eğitimi almış olmak bir kişiyi sağlık personeli yapmaz.


İlkyardım bir kaza anında ya da hayatı tehlikeye düşüren durumlarda uygulanır. Bu durumlarda nasıl davranılması gerektiği sade vatandaşlar bir yana, ülkemizde itfaiye, sivil savunma, emniyet, eğitim, ulaşım, sanayi alanlarında profesyonel olarak çalışan insanlarca dahi yeterince bilinmemektedir.

.

Devamı Oku ...