Reklam Alanı

9 Kasım 2012 Cuma

Nörolojik Gözlemler

Nörolojik gözlem hastanın merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik oluşur) hakkında bilgi topluluğudur. Hekimler ve hemşireler Hem nörolojik değerlendirmeler yürütmek. Bunlar rutin A & E ve nörolojik koğuşta kaydedilir, aynı zamanda diğer klinik ortamlarda ve durumlarda gerekli olabilir.

Gözlemler kaydedilir:
-Bir nörolojik bozukluk tanısı ile yardım;
- Temel gözlemler olarak;
- Bir nöroşirürji prosedür izlenerek;

- Post-travma.

Tıp uygulayıcıları kapsar tam bir nörolojik değerlendirme, yürütmek:

- Bilinç düzeyi;
- Pupiller reaksiyonu;
- Vital bulgular;
- Motor fonksiyonu;
- Duyu;
- Kranial sinir fonksiyonu (Aucken ve Crawford, 1998).

Hemşirelik değerlendirmesi bilinç düzeyi, pupiller reaksiyon, motor fonksiyon ve vital bulguları içerir.

Bilinç Düzeyleri

Bilinç olarak kategorize edilebilir:

- Tam bilinç - Hastanın uyanık, uyarı ve çevrelerini farkında olduğunu;
- Uyuşukluk - Hasta uyaranlara, amaç olmadan, bazen yavaş yanıt verir. Bunlar sözlü eğer yaparlarsa, yanıtları tutarsız olabilir, yanıt veya olmayabilir;
- Bilinç kaybı - Hastanın herhangi bir ağrılı uyaranlara cevap ve çevrelerinin farkında değildir.

Böyle kafa travması, yer kaplayan lezyon (örneğin, beyin tümörü), kanama veya intrakraniyal basınç (ICP) yükseltilmiş olarak sorunları nedeniyle beyin ile altta yatan bir sorun olup olmadığını bir bilinç hastanın düzeyini düşürebilir. ICP beyin dokusu, kan beyin-omurilik sıvısı ve kafatası içinde yanı sıra, hastanın konumunu miktarı ile tespit edilir. Bu, normal olarak ≤ 15mmHg (Smeltzer ve çıplak, 1996).

Hayati işaretler

Mallet ve Dougherty (2000) vital işaretler aşağıdaki sırayla değerlendirilmesi gerektiğini öneririz:

- Solunum - beyin herhangi bir sorun solunum etkiler böylece beyin solunum kontrol eder. Hızı, derinlik ve solunum paterni kaydedilmelidir;
- Sıcaklık - hipotalamus vücut ısısını düzenler ve hipotalamus içindeki sorunları anormal sıcaklıklara sebep olacaktır;
- Kan basıncı ve nabız - tansiyon yükselmesine, bradikardi ve solunum hızı bir düşüş KİB artışının göstergesi olabilir. Genellikle bilinç hastanın düzeyini vital bulgular gözlem herhangi bir değişiklik yoktur önce kötüleşmeye başlamış olacak.

Pupiller reaksiyonu


Normal pupil çapı 2-6mm bir şey olabilir - ortalama 3.5mm (Esme, 2001) ile ilgili. Pupilla büyüklüğü ve ışığa tepki olarak bir değişim gündeme ICP ve optik sinirin basısına bir göstergesidir.

Başlangıçta, bu öğrencilerin eşit büyüklükte olup olmadığını belirtmek gerekir. Parlak dar bir ışın bir kalem meşale, ışık öğrencilerin reaksiyon gözlemlemek için kullanılmalıdır - Her ayrı ayrı test edilmelidir. Rapid daralma pozitif reaksiyon (+) olarak kaydedilir. (-) (Murray, 1998) Hayır daralma negatif bir reaksiyon olarak kaydedilir. Reaksiyon tempolu değilse 'durgun' olarak tarif edilebilir.

Öğrenci boyutu da not edilmelidir ve genellikle 1-9mm çap aralığı içinde kaydedilir. Viney (1996) bildiren ışık pupilla yanıtı koma derinliği paralel değil iken, pupilla büyüklüğü düzenleyen nöronal bütünlüğünü ölçmek yapar - orta beyin sağlam olduğunu göstermektedir reaktif öğrenciler.

Motor fonksiyon

Serebral disfonksiyonu olan bazı hastalar bacaklarda istemsiz hareketler (Aucken ve Crawford, 1998) olabilir - üst ekstremite, alt ekstremite Spinal fonksiyonu yansıtabilir yana motorlu yanıtları değerlendirmek için kullanılır. Hemşire vücudun sağ ve sol tarafı arasında herhangi bir fark aramak gerekir.
Ekstremite hareketinin iki türü vardır:

- Fleksiyon: bükme veya esneme;
- Uzatma: düzleştirme veya uzatma.

Fleksiyon spontan veya ağrılı uyaranlara yanıt olarak bacaklarda hareket sırasında yapılan normal bir tepkidir. Bir uzantısı yanıt - örneğin, kafa uzatıldı, çene kolları kaskatı genişletilmiş dirsekler, bilekler ve parmaklar fleksiyonda, kaskatı uzatıldı bacaklar, ayaklar plantar fleksiyonda ile vücuda yakın, kapatmaya kenetli - (Esme, 2001) anormal. Bu tür bir hareket (Murray, 1998) uygulanan herhangi bir uyarı olmaksızın görülebilir.

Glasgow Koma Skalası

Yıllar boyunca, birçok değerlendirme araçları nörolojik değerlendirme iyileştirmek için geliştirilmiştir. En popüler ve evrensel olarak kullanılan bir araçtır Teasdale ve Jennett tarafından 1974 yılında geliştirilen Glasgow Koma Skalası (GKS) 'dir.

Göz açma, sözel tepkiler ve motor tepkileri: GKS üç bölüme ayrılmıştır. Hasta değerlendirilmeli ve attı her alanda ve puanları hastanın GKS skoru vermek için birlikte eklenir edilir - en yüksek puan 15, en düşük 3'tür. Bilincindedir ve odaklı olan bir hastada 15 atar; düşük puan (Kutu) bilinç hastanın düzeyini yansıtır.

[caption id="attachment_170" align="alignleft" width="243"]Nerolojik nerolojik[/caption]

Genellikle yerel olarak adapte nörolojik gözlem çizelgeleri dahil olsa Gözbebeği tepki, GKS dahil değildir.

Göz açma - Hasta yaklaştı yaparken bu spontane olmalı. Hastanın gözleri kendiliğinden açmazsanız, onlar konuşma veya ağrılı uyaranlara açık olup olmadığını belirleyin. Gözleri açık ise, hastanın tamamen farkında ve çevrelerine yönelik olduğunu düşünmeyin. Kafa yaralanması olan bazı hastalarda spontan yanıp ve göz hareketi olabilir, bu tam bilinçlilik (Muxlow, 2000) anlamına gelmez.

Sözel cevap - Bu bilinç durumunu belirler. Tam odaklı olan hastalar onlar kendi adını, tarih ve yıl bilecek. A şaşkın hasta bir konuşma tutmak mümkün olabilir, ama ne zaman soru yanlış veya yersiz olan yanıtları verebilir istedi. Onlar değerlendiriciye anlam ifade etmiyor, ya da böyle inliyor ya inler gibi anlaşılmaz sesler yapabilir ki, uygunsuz kelimeler kullanabilir. Bazı uyaranlar hastaya bir yanıt elde etmek için gerekli olabilir - bu tip hastalarda çevrelerini farkında değildir.

Motor yanıtı - Bu hastanın bazı basit komutlar vererek değerlendirilir, örneğin 'elimi (her iki tarafta) sıkmak', 'yatakta bacaklarınızı yukarı kaldırın', ve 'dilini göster'. Hastanın bacaklarda gücü unutulmamalıdır - zayıflıkları için uyulmalıdır. Hasta daha sonra basit komutlara yanıt vermez zaman ağrılı uyaranlara yanıt değerlendirilir. Motor cevabın değerlendirilmesinde kullanılabilecek üç tanınmış uyaranlar vardır:

- Yamuk sıkmak - kas sıkmak ve büküm başparmak ve iki parmak kullanın;
- Supraorbital basıncı - gözünün üstünde kemik kenarı boyunca bir parmak çalıştırın. Hastanın yüz kırıkları varsa, bu tavsiye edilmez;
- Bir sıkılı yumruk eklemleri kullanarak sternum boyunca basınç (Shah, 1999) uygulamak - Sternum ovalayın.

Hasta ve / pinching veya bir iğne testi ile uygulamanın artık motor yanıtı değerlendirmek için tavsiye edilir ve bir nörolojik değerlendirme sırasında kullanılmamalıdır.

GCS avantajı çok bilinen ve kullanılan olmasıdır ve nörolojik gözlemler standart bir değerlendirme sağlar. Kullanımı basit ve parlak bir ışın ve değerlendirme aracı bir kopyasını sadece bir kalem meşale gerektirir. Ancak, Ellis ve Cavanagh (Woodrow, 2000 yılında kaydedilen) pupilla büyüklüğü ve motor zayıflık kayıt farklılıklar olabileceğini kaydetti.

Yanlış ve tutarsız kayıtları hastanın refahı üzerinde zararlı bir etkisi olabilir ve bunların bakım planı etkileyebilir. Hemşireler bu nedenle potansiyel düzensizlikleri gidermek amacıyla, aracın doğru kullanımı konusunda eğitilmesi gerekmektedir.

Nörolojik değerlendirme sıklığı

Nörolojik gözlemlerini nasıl olması gerektiği sıklıkla üzerinde yayınlanan fikir birliği yoktur. Frekansını belirleyecek bir faktör hastanın mevcut durumu ve tıbbi tanıdır. Hastanın durumu bozulan ise, gözlemler her 10-15 dakika kadar sık yapılması gerekebilir. Klinisyenler 'mesleki bilgi ve muhakeme değerlendirilmesi için gerekli zamanlama aralığı dikte edecek.

Düşünün Faktörler

Nörolojik durumunu değerlendirmek zaman hastanın tıbbi bakım notlar birinci yorumlanan ve tıbbi teşhis ve başka herhangi bir önceki semptom veya hastalıkların not edilmelidir. Örneğin, hasta multipl skleroz gibi bilinen bir nörolojik hastalık olabilir veya değerlendirme sonucunu etkileyebilecek her ikisi de bir önceki serebral vasküler kaza, olmuş olabilir. Bu da alınmış olabilir hangi ilaç / madde dikkat etmek de önemlidir. Bazı ilaçlar - örneğin benzodiazepinler ve opioidler gibi - bilincin bir kişinin seviyesini etkileyebilir.

Sonuç

Nörolojik gözlem Doğru ve tutarlı kayıt hastanın nörolojik durumunun kurmak ve herhangi bir değişiklik göstermek için esastır. Hemşireler doğru değerlendirme elde etmek için uygun bir eğitim gerekir.

GKS yaygın gerçek ya da potansiyel nörolojik problemleri olan hastaların tedavisinde kullanılır. Hemşireler hastanın nörolojik muayenesinde herhangi bir değişiklik erken tanısında önemli bir rol oynar ve hastanın durumu bir potansiyel kritik bozulma uygun tıbbi uygulayıcısı uyarmak için birinci sınıf bir konumda bulunmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder