Horlamanın Nedeni ve Tedavisi Nedir?
HORLAMA HASTALIĞI
Normal yetişkin insanların en az %45’i bazı zamanlar horlamaktadır. Bu şikayet %25’inde sürekli bir haldedir. Horlama problemi en sık şişman erkeklerde görülür ve yaşla beraber geçen her gün ile beraber artar.
300’den fazla firma horlamaya karşı cihaz geliştirmiştir. Bazı modeller pijama arkasına tenis topu yapıştırmak gibi eski bir modelin modifikasyonlarıdır (sırtüstü yatarken horlama daha çok artar). Çene ve boyun askıları, boyunluklar ve ağız içerisine yerleştirilen cihazlar hiç bir yarar sağlamamıştır. Horlama sesi ile çalışıp hastayı uyandıran elektronik cihazlar bulunmuştur. Bütün bunlar hastanın horlamadan uyuma alıştırmaları olarak düşünülmüştür. fakat ne yazık ki horlama bireyin kontrolünde olmayan bir problem olup tüm bu cihazlar hastayı yalnızca uyutmamaya yöneliktir.
HORLAMANIN NEDENİ NEDİR?
Ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğunda meydana gelen gürültü biçimindeki sese horlama denir. Dilin arkası ve yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bunlar birbirleri üstüne geldiğinde solunumla beraber titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır.
Horlayan biri aşağıdaki sorunlardan en az birine sahiptir:
1. Dil ve boğaz kaslarının gerginliği azalmıştır. Gevşek kaslar sırt üstü yatınca dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz. Bu olay alkol ya da ilaç alarak gevşemiş birinin uykusunda kas kontrolünün kaybolması ile ortaya çıkar. Bazı insanlarda uykunun derin fazında gevşemeye bağlı bir şekilde yine horlama görülebilmektedir.
2. Boğazdaki dokular aşırı büyüktür. Büyük bademcik ve geniz eti çocuklarda en sık rastlanan horlama nedenidir. Şişman insanlarda kalın boyun dokusu sebep olarak gösterilir. Kist ve tümörler de ender olarak bu yolla horlama yapabilmektedir.
3. Yumuşak damak ve küçük dilin aşırı sarkık ve uzun olması boğaza doğru hava yolunu daraltır. Hava yoluna sarktığı için valv gibi horlamaya neden olur.
4. Burun tıkanık olması olan kişi havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda kollabe olabilen dokuları hava yoluna doğru çeker. Böylelikle burun açıkken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar. Bu durum neden bazı kişilerin yalnızca alerjik dönemlerde veya grip, sinüzit olduğu zamanlarda horladığını izah etmektedir. Burun deformasyonları bu tip burun tıkanık olması nedenleri olarak bilinir. Deviasyon burun orta bölmesinin yan taraflara taşması olarak tanımlanır. Burun içi deformasyonları içinde en sık rastlananıdır.
HORLAMA CİDDİ BİR SORUN MUDUR?
Sosyal olarak evet! Bu aile yaşamını da ciddi olarak tehdit eder. Horlayan kişi alay konusu olur. Ailenin diğer bireyleri için uykusuz gecelerin sorumlusu tutulur. Horlayan kişi tatil ve iş gezilerinde istenilmeyen oda arkadaşı olur.
Tıbbi olarak evet! bireyin kendine verdiği zarar daha büyüktür. Dinlenilmeden geçirilen geceler vardır. Aşırı horlayan kişilerde yüksek tansiyon horlamayan kişilere göre daha sık görülür.
Horlamanın en ağır formu “tıkayıcı tipte horlama hastalığı” dır. “Uyku apnesi” diye bilinen bu hastalıkta şiddetli horlama nefessiz kalınan bir dönemle kesilmektedir. Bu sırada solunum tam olarak durmuştur. 10 saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetlerinin bir saat içinde 7’den fazla görülmesi yaşamı ciddi şekilde tehdit eder. Bu durumda doktorunuz size bir uyku merkezinde inceleme yapılmasını önerecektir.
Apneli (uykuda nefesin kesilmesi) hastalarda saatte 30-300 defa tıkanmalara rastlanılmaktadır. Böylelikle uykuda kan oksijen düzeyi aşırı oranda düşer. Oksijenin düştüğü bu dönemde kalp, kanı daha çok pompalamak zorundadır. Bir süre sonra kalp ritmi bozulurken, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi yarleşir. Tıkayıcı tipte horlama hastalığı olan kişiler uykularının çok az bir kısmında derin uyku fazına geçebilmektedirler. Derin faz gerçek dinlenme için tek yoldur. Dinlemeden geçirilen gecenin gündüzü uykulu, yorgun ve verimsiz geçecektir. Araba kullanırken ya da iş başında uyuklamalar görülecektir.
HORLAMA TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Horlamanın birçok tipi tedavi edilebilir. yetişkin horlayan kişiler için aşağıda sıralanan tavsiyelere uyulmalıdır.
1.İyi bir adale tonusu kazanmak için sportif bir yaşam biçimi seçilmeli.
2.Horlayan kişiler, uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarını uyku dan evvel almamalı.
3.Uykudan 4 saat önce alkol almaktan uzak durmalı.
4. Uykudan 3 saat önce ağır yemekten uzak durmalı.
5. Aşırı yorgunluktan uzak durmalı.
6. Uykuda yan yatmak tercih edilmeli.
7. Yatağın ızın başı daha yukarıda olmalı (10 cm).
8. Evde horlamayan kişilerin daha önce uykuya geçmeleri için onlara süre tanınmalı.
Horlama kişi ve ailesi için zararlı hale geldiğinde uzman doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Bu, özellikle uyku sırasında nefes alamama problemi olduğunda doktorunuza baş vurmanız daha da önem kazanmaktadır. Horlama hastasının burun, ağız ve boynunun detaylı muayenesi yapılmalıdır. Horlamanın boyutu ve horlayan bireyin sağlığını belirlemek açısından uyku laboratuarı çalışmaları değerlidir.
Tedavi şüphesiz tanıya dayanır. Bu alerji veya enfeksiyon tedavisi gibi basit ya da bademcik, geniz eti veya burun deformiteleri (bozuklukları) gibi cerrahi gerektirir biçimdedir. Horlama-nefessiz kalma hareketli dokuların sabitleştirilmesi ve hava yolunun daha genişletilmesini sağlayan horlama ameliyatlarından başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Buna uvulopalatofarengoplasti (UPPP) adı verilmektedir.
Laser’in kullanıldığı laser-assisted uvulopalatoplasti (LAUP) lokal anestezi ile yapılabilen bir başka ameliyattır. Cerrahinin çok riskli veya hasta tarafından istenmediği durumlarda, hasta boğaza basınçlı hava veren maske takarak (CPAP) uyuyabilir. Kronik olarak horlayan her çocuk KBB uzmanın tarafından detaylı olarak muayene edilmelidir. Bademcik ve geniz eti ameliyatının gerekli olduğu durumlarda cerrahi müdahale çocuk sağlığına ve gelişimine çok önemli yararlar sağlayacaktır.
Aklınızdan çıkarmayın! Horlama nefes almanın tehlikeli biçimde kesilmesidir. Horlama komik değildir, umutsuz hiç değildir.
Konuyla ilgili aramalar: horlamanın tedavisi , neden horlarız , babam çok horluyor , annem horluyor , horlamanın nedeni nedir
Reklam Alanı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Reklam Alanı
Kategoriler
- Ağız Sağlığı
- Anne Sağlığı
- Astım Hastalığı
- Böbrek Sorunları
- Cilt Hastalıkları
- Cinsel Sağlık
- Çocuk Sağlığı
- Deri Hatalıkları
- Diş Bakımı
- Diş Sağlığı
- Diyet Ve Kanser
- felç tedavisi
- Grip Hastalığı
- Güneş yanıkları
- ilk yardım
- kadın hastalıkları
- Kadın Sağlığı
- Kalp Sağlığı
- Kan Hastalığı
- Kan Şekeri
- karaciğer sağlığı
- Kilo Vermek
- Kolon Kanseri
- Masaj Terapisi
- Meme Kanseri
- Mide Şikayetleri
- Nefes Darlığı
- Ruh Sağlığı
- Sağlıklı Besinler
- Sağlıklı Beslenme
- Stres Nedenleri
- Şeker Hastalığı
- Şifalı Bitkiler
- Vitiligo Tedavisi
- Yaşam
Arşiv
-
▼
2013
(189)
-
▼
Temmuz
(45)
- Grip Nedir İnfluenza Nedir Hakkinda
- Pnömoni Zaturre Nedir Pnomoni hastaliginin onemi
- inflüenza grip aşısı nedir ve kimlere uygulanmalıdır
- Şap Hastalığı
- Sitomegalik İnklüzyon Hastalığı
- Kuduz Hastalığı
- Sarıhumma Hastalığı
- Tifo Hastalığı
- Paratifo Hastalığı Nedir
- Kızamık Rubeola Hastalığı
- Kızamıkçık Rubella Hastalığı
- Çiçek Variola Hastalığı
- Su Çiçeği Varicella Hastalığı
- Kabakulak Hastalığı
- Poliomyelit poliyomiyelit
- Kansızlık Anemi Nedir Kansızlığın Belirtileri Nele...
- Talasemi Nedir Akdeniz Anemisi Hakkında
- Polisitemia Vera ve Hodgkin Hastalığı
- Farenjit Hastalığı Akut Farenjit ve Kronik Farenji...
- Larenjit Hastalığı ve Larenjit Tedavisi Nedir
- Bronşit Hastalığı Akut Bronşit ve Kronik Bronşit N...
- Bronşiolit Hastalığı Nedir Bronşiolit Belirtileri ...
- Brusellozis Malta Humması Hastalığı Nedir
- Trişinellozis Hastalığı Nedir
- Tiroid ve Tiroid Hastalıkları
- Tiroid Bezi Hastalıkları
- Difteri Hastalığı
- Boğmaca Hastalığı
- Tetanoz Hastalığı
- Kabakulak Hastalığı ve Kabakulak Aşısı
- Kızamık Hastalığı ve Kızamığın Tedavisi
- Kızamıkçık Hastalığı ve Kızamıkçık Aşısı
- Kızıl Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
- Alerji nedir Allerji Nelere Karşi olunur
- Astım Nedir Astım Hastalığının Tedavisi
- Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri Tedavisi
- Fenilketonüri PKU Hastalığı ve Tedavisi
- Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
- Hipertansiyon nedir Kan Basıncı nedir
- Astım Nedir Astımın Belirtileri ve Tedavisi
- Horlamanın Nedeni ve Tedavisi Nedir
- Glokom Nedir Göz Tansiyonu Nedir Belirtileri ve Te...
- Retina Yırtılması Nedir Dekolman
- Göz Kuruluğu Nedir Tedavisi Nasıldır
- Çocuklarda ve Yetişkinlerde Şaşılık
-
▼
Temmuz
(45)
Sayfa Görüntüleme
Site Sayaç
Reklam Alanı
Arama
Reklam Alanı
Popüler Yayınlar
-
Poliomyelit, poliyomiyelit POLİYOMİYELİT Entrerovirüs, Picarnovirüs ailesinden tek sarmallı RNA virüsü ENTEROVİRÜSLER 1) Poliovirü...
-
Doğuma giderken merak edilen sorular Birçok kadın suyun kovalarca geleceğini duymuştur. Ancak gerçekte su kesesi patladığında ilk olarak d...
-
Kabakulak Hastalığı Kabakulak: Tükrük bezlerinin (parotid) ağrılı şekilde şişmesi halidir. Daha çok kış - ilkbahar aylarında ve 5-15 yaş ara...
-
Diş sağlığı sağlıklı beyaz dişler ibaret değil, bu bütün ağız sağlığı kapsar. Insanlar diş sağlığı hakkında duymak Çoğu zaman, onlar sadec...
-
Hemşirelik nedir? Hemşirelik bireyin, ailenin, toplumun sağlığını korumak, yükseltmek, geliştirmek ve hastalık halinde iyileştirme amacı...
-
Ekseri genç yaşlardaki kişileri hedef alan kanser türleri arasındaki lenf kanseri, daha çok küçük yaşlarda erkek çocuklarından husule gelm...
-
Astım Nedir? Astım Hastalığının Tedavisi Astım nedir? Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarl...
-
Doğum kontrol ilaçları hamileliği önlemekiçin kullanılan ürünlerdir. Doğum kontrol ilaçlarının arasına birde sprey eklenmiştir. Bu sprey değ...
-
Keten Tohumu Faydaları Keten Tohumu faydaları açısından bilinen bir şifalı bitkidir. Keten tohumu içerdiği omega 3, 6, 9 vitaminleri sayesi...
-
Grip genellikle grip veya viral grip olarak bilinir. Çoğunlukla kuşlarda bulunan RNA virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir virüs hastalığıd...
Etiketler
adaçayı
Ağız Sağlığı
akciğer kanseri
alkol
Anne
Anne Sağlığı
antioksidan
Apse
Astım
aşı
aşı olmak
ateş
Ayak
ayak ağrısı
Bacaklar
basur
Bebek
Besin
Beslenme
beyin felci
beyin kanaması
beyin tümörleri
biberiye çayı
bilim
bitki
bitki çayları
bitkisel
boğaz
Boğaz Kanseri
böbrek
burun
bypass nedir
Cil Hastalığı
Cilt
Cilt Bakımı
Cilt Sağlığı
cinsel
cinsel güc
Cinsel Sağlık
Cinsellik
Çocuk Sağlığı
Diş
diş ağrıları
Diş Ağrısı
Diş Bakımı
Diş Beyazlatma
Diş Çürükleri
Diş Eti
diş eti çekilmesi
diş eti hastalıkları
Diş Hekimi
Diş İlaçlrı
Diş İpi
Diş Sağlığı
Diş Tedavisi
Diyet
dna testi
Doğum
doktor
Egzersiz
enfeksiyon
estetik
felç
felç nedenleri
felç nedir?
Gebe
Gebe Kalmak
Gebelik
ginseng
göz
göz estetiği
Greyfurt
Grip
Grip Aşısı
Hamile
hamilelik
hamilelik dönemi
hastalık
Hastalıklar
hastane
Hemoroit
hemşire
hemşire kızlar
İlaç
ilk yardım
ilk yardım çantası
ilkyardım
İnsülin
İnsülin İğnesi
Kabızlık
Kadın Sağlığı
Kalori
Kalp
Kalp Krizi
kalp pili nedir
Kalp Sağlığı
Kalp Yetmezliği
Kan Basıncı
kan kanseri
Kan Şekeri
Kanser
kanser nedir
Kanser Tedavisi
kansızlık
karaciğer
kefir
kemoterapi
kilo
Kilo Kaybı
Kilo Vermek
Kolestrol
kolon kanseri nedir
kulak
Malnütrisyon
Masaj
Meditasyon
Meme Kanseri
meneraller
mide
Mide Ekşimesi
nasır
nikotin
Obezite
okaliptis
ozon terapi
Öksürme
Özel Diyet
pankreas
pansuman yapmak
prostat kanseri
radyasyon
radyoterapi
rezene
romatoit
Ruh Sağlığı
Saç
Sağlık
sağlıkcı kız
sağlıklı
Sağlıklı Bebek
Sağlıklı Cilt
Selilüt
Selilüt Tedavisi
Selilütler
Sigara
silikosiz
sinir
stent takma
Stres
Şeker Hastalığı
şifa
Şifalı Bitkiler
Tansiyon
tedavi
tehlike
terapi
turnike
vitaminler
Vucut Masajı
yara
yaralanma
Yaşam
Yemek
yeşilçay
yoga
yürümek
zayıflamak
zihin sağlığı
0 yorum:
Yorum Gönder