Reklam Alanı

4 Temmuz 2013 Perşembe

Glokom Nedir Göz Tansiyonu Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Glokom Nedir? Göz Tansiyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Glokom (Göz tansiyonu) Nedir?
Glokom özellikle ileri yaşlardaki önemli bir körlük nedenidir­. fakat hastalığa erken  tanı konduğu zaman körlük yapma­sı engellenmektedir­.

Bir çok insan glokomun göz tansiyonuyla bir ilişkisi olduğunu bilmektedir­. Aslın­da glokom beyine gördüklerimizi ileten  görme siniri­nin hastalığıdır­.

Optik sinir elektrik ileten  kablolara benzemektedir­. İçinde binlerce lif bulunmaktadır­. Her lif beyine görmemizi sağlayan mesajlar iletmektedir­. Glokom bu liflere zarar vermekte ve görme alanımızda kör noktaların oluşmasına neden  olmaktadır­. İnsanlar bu kör noktaları çok ileri seviyelere ulaşana kadar farketmemektedir­. Tüm sinir hasar görünce körlük meydana gelir­.

Erken  teşhis ve tedavi optik sinir hasarı ve körlüğün meydana gelmesi­nin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır­.

Glokomun nedeni nedir ve belirtileri nelerdir?
Vücu t­ta kan nasıl dolaşıyorsa gözün içindede aköz hümör adını verdiğimiz berrak bir sıvı dolaşmaktadır­. Sıvı­nın hareketi sürekli açık bir musluk ve lavaboya benzemektedir­. Eğer lavabo tıkanırsa su birikmeye başlar ve basınç artar.

Glokomun tipleri nelerdir?
Kronik açık açılı glokom: en  sık olan tipdir (%90). Drenaj açısı­nın basitce yaşlanmasına bağlı oluşur. Bu yaşlanma yavaşca göz tansiyonunun yükselmesine neden  olur. Bu yavaş yükseliş belirtiye neden  olmaz ve tanı­nın konulma­sı ileri derecede kayıp olana kadar gecikebilir­. Görmedeki kayıp fakat ileri bazı testler yapılarak buluna­bilir­.

Açı kapanma­sı glokomu: Drenaj açısı­nın aniden  kapanmasıyla oluşur. Bu lavaboyu aniden  bir kağıt ile tıkamaya benzer. Basınç birdenbire yükselir­. Gözde iris bu kağıt görevi­ni yapar.Göz basıncı aniden  yükselir­. Bu durumda çeşitli semptomlara yol açar:

* Görme bulanıklığı
* Gözde aşırı derecede ağrı
* Başağrısı
* Işık çevresinde renkli halolar
* Mide bulantısı ve kusma

Sekonder glokom: Drenaj açısını ikincil bir hastalığa bağlı bir şekilde bozulmasın­dan meydana gelir­.

* Yaralanmalar
* Steroid gibi çeştli ilaçlar
* Tümörler
* Enflamasyonlar
* Anormal kan damarları

Konjenital glokom: ender gözüken  bu durumda bebeklerde drenaj açısı doğuştan bozuk olarak gelişmiştir­. Aileler bu durumdan;

* Gözde büyüme
* Gözün ön kısmı­nın bulanıklaşması
* Sulanma ve ışıkta gözü kapatma gibi belirtilerle şüphelene­bilirler.

Glokom tanısı nasıl konur?
Bu durumun tanısı yalnızca göz doktorlarınca konabilmektedir­. Bu hastalığın tedavisinide yalnızca göz doktorları vere­bilmektedir­. Tonometre adı verilen  cihazlarla göz tansiyonunuz ölçülür, optik sinir göz dibi muayenesinde incelenir ve gerekirse görme alanı testiniz yapılır­. Testler göz doktoru tarafın­dan gerekli görülen  hastalara yapılmaktadır­.

Glokom için hangi risk faktörleri bulunmaktadır?
* İleri yaş
* Ailede glokom öyküsü
* Sigara
* Şeker hastalığı
* Hipertansiyon
* Myopi
* Uzun süreli kortizon tedavisi
* Göz yaralanmaları

Bunlar normal insanlar­dan daha fazla glokom gelişme riskiniz olduğunu belirtmektedir­. Düzenli şekil­de göz muayenesine gitmeniz gerekmektedir­.

Glokom nasıl tedavi edilmektedir?
Glokom ile gözde oluşan hasar geri döndürülemez fakat kullanılan damlalar, haplar, lazer ve cerrahi tedavi ile hasarın ilerleme­si engellenir­.

Hangi ilaçlar kullanılır?
Glokom genel­de günde 1-2 defa kullanılan damlalar aracılığıyla tedavi edilir­. Bu damlaların bazısı göz basıncını aköz humor salınımını azaltarak, bir kısmıda drenajı arttırarak etki eder.

Bu ilaçların düzenli aralarla kullanılma­sı önemlidir­. Damlaların çeşitli yan tesirleri olmaktadır­.

Gözde batmalar
Kırmızı göz
Başağrısı
Nabız ve solunum düzeninde değişiklikler

Kullanılan haplar ise;

* Parmaklar­da uyuşmalar
* Uyuklamalar
* İştah azalması
* Bağırsak alışkanlıkların­da bozulma
* Böbrek taşları
* Kansızlık ve kanamalara yol açabilmektedir­.

İlaçları kullanıyorsanız yukardakiler gibi belirtileriniz varsa doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekmektedir­.

Göz Tansiyonu İçin Ameliyat Olmam Gerekir mi?
Glokom hastaları, göz doktorunun artık tıbbi tedavi­nin yetersiz olduğuna karar verdiği zaman, ameliyat olmak zorun­da kalırlar. Bu ameliya t­ta aközün drene olma­sı için yeni bir kanal açılmaktadır­. Bunun dışın­da tedavide çeşitli durumlar­da lazerde kullanılabilmektedir­.

Ne kadar zaman­da bir kontrole gelmem gerekir?
40 yaşın­dan sonra düzenli bir şekil­de her 3 - 5 yılda bir kontrol edilme­si gerekmektedir­.

Ailenizde glokomlu biri varsa, daha evel ciddi bir göz travma­sı geirdiyseniz, steroid kullanıyorsanız 1 - 2 yılda bir kontrole gitmeniz gerekmektedir­.

Unutmayın ki glokom tedavisi­ni başarısı s i­zin verilen  ilaçları düzenli kullanmanıza bağlıdır­. Asla doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı kullanmayı bırakmayın. Kendi görmenizi gene kendin i­zin koruyacağınızı Aklınızdan çıkarmayın!

Konuyla ilgili aramalar: glokom nedir , glokom tedavisi , göz tansiyonu ne demek , göz tansiyonu nasıl geçer

0 yorum:

Yorum Gönder