Reklam Alanı

28 Aralık 2012 Cuma

Ayak ve Taban Rahatsızlığı Yorgun ve Ağrıyan Bacaklar ÇözümLeri

Ayak ve Taban Rahatsızlığı Yorgun ve Ağrıyan Bacaklar ÇözümLeri

Ayaklarımız bizi taşıyan, yürümemizi, koşmamızı ve günlük işlerimizle ihtiyaçlarımızı gideren son derece organize bir sistem. İşte bu nedenle, bu sistemi oluşturan kaslarımız, tendonlarımız, kemik ve eklemlerimiz çok ama çok önemli. Ancak, her gün üzerinde yürüdüğümüz doğal olmayan sert yüzeylere bağlı olarak bu taşıyıcı sistemin biyomekaniği giderek bozulmakta, yaşlandıkça da hasar görmekte ve çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Peki bu rahatsızlıklar nelerdir ve bunları önleyebilmek veya tedavi edebilmek mümkün müdür?
Ayaklarda görülen en sık şikayetler şunlardır:

Topuk Ağrısı

Dinlenme esnasında ortaya çıkan ve ağırlık taşımanın ilk sürelerinde devam eden, hafiften keskine doğru bir ağrıdır. Sabahları yataktan kalkarken çok daha belirgindir.
Tedavi: Ayak üst kemerini yükseltmek ve gerilimi azaltmak için hazır tabanlık veya kişiye özel ayak tabanlığı. Diğer bir yöntem de germe egzersizi ve buz tedavisi ( 20 dakika – günde birkaç kez ) ya da doktorunuzdan iltihap önleyici ilaçlar önerilir.

Yorgun ve Ağrıyan Bacaklar

Kişi, özellikle uzun süre ayakta kaldıktan sonra baldır bölgelerinde ve dizlerin arkasında adale ağrısı ve yorgunluk hisseder.
Tedavi: Ayak tabanlıkları (hazır veya kişiye özel ) ve germe hareketleri.

Düztaban

Kişi, ayaktaki aşırı içe dönmenin neden olduğu ayak kemeri çökmesi ve uzamasından şikayet eder. Fonksiyonel düz tabanlık oldukça yaygındır. Genellikle ayak duyarlılığı ve genel bacak yorgunluğundan vücut ağrılarına kadar belirtiler gösterir.
Tedavi:Kişiye özel ayak tabanlıkları kesinlikle önerilir. Ayrıca kalf adalesini germe ve buz tedavisi önerilir.

Bunyon

Sıkan veya iyi uymayan ayakkabılar giyildiğinde, başparmağın yan tarafında ve parmakla ayağı birleştiren eklem boyunca oluşan içi sıvı dolu kesenin kızarması ya da şişmesi bunyon olarak adlandırılır. Bazı bunyonların nedeni çarpma veya eklem iltihabıdır. Bunun sonucunda başparmağın geriye doğru çekilerek çıkıntı şeklinde eğrildiği görülür.
Tedavi: Kişye özel ayak tabanlıkları aşırı pronasyonu kontrol eder, ayak bölgesindeki yükü ve başparmağın sapmasını azaltırlar. Bazen ameliyat gerekebilir. Ameliyattan sonra ortopedik tedavi her zaman gereklidir. Ayrıca parmak egzersizleri de önerilir.


0 yorum:

Yorum Gönder