Reklam Alanı

29 Aralık 2012 Cumartesi

Hamilelikte bulanti sebepleri ve önlemleri

Hamilelikte bulantı sebepleri ve önlemleri

Kendimi niye bütün gün hasta hissediyorum?


Yanlız değilsiniz. Hamileliğin ilk haftalarında tüm anne adaylarının yaklaşık % 75 - % 80'ininde mide bulantısı görülür.
Hamilelik döneminde hormonların yükselmesi, kokulara karşı hassasiyetin artması, midenin daha fazla asit salgılaması ve yorgunluk gibi vücudunuzda birçok değişiklik aynı zamanda meydana gelir. Stres ve duygusallık mide bulantısını artırabilir.

Bu durum ne kadar sürer?

Nadir durumlarda daha uzun olmak üzerede, mide bulantısı birkaç hafta öncesinden birkaç aya kadar da sürebilir. Hamileliğin üçüncü ayından sonra birçok kadın artık aşırı bir bulantı yaşamaz. Ancak kendini rahat hissetmeme duygusu hamilelik dönemi boyunca sürebilir. Bu da genellikle belirli kokular doğrultusunda gerçekleşir.

Midemde bir şey kalmayacak sıklıkla kusarsam ne olur?

Ebeniz veya doktorunuzla görüşün. Hiçbir şey yemek istemediğiniz taktirde, yardım almalısınız. Yoğun bir şekilde kusmanız vücudunuzun yeterince besin ve sıvı almadığı anlamına gelmektedir. Bu da siz ve bebeğiniz için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Doktorunuz veya ebeniz size belirli bir diyet veya ilaç yazarak bu durumu iyileştirebilir, yatak istirahatı veya hastanede tedavi önerisinde bulunarak yardımcı olabilir.

Mide bulantısı bebeğimi etkiler mi?

Sabah saatlerindeki mide bulantısı, yemek yediğiniz, istifra etmediğiniz ve bol su veya benzeri sıvı içtiğiniz müddetçe bebeği olumsuz açıdan etkilemez.

Mide bulantımı azaltmak için ne yapabilirim?

Midenizi alt üst edecek gıdalardan ve kokulardan sakının ve aşağıda verilmiş olan tiyoları deneyin:
• Geceleri başucunuzda duran komidinin üzerine birkaç bisküvi koyun. Bu bisküvileri sabah saatlerinde yavaş ve sindirerek yemek için kendinize bol vakit ayırın ve ayağa kalmadan önce 20 ila 30 dakika dinlenin.
• Sık ama küçük porsiyonlar yiyin - boş bir mide bulantı hissini artırabilir.
• Ufak tefek yiyecekleri (Snacks) hazır bulundurun ve gün boyunca kalorisi düşük yiyecekleri tüketin (örn.: yağsız peynir ve yoğurt gibi).
• Doktorunuz veya ebeniz size günde iki kere 50 mg Vitamin B6 almanızı tavsiye edebilir. Bu, bazı kadınlara yardımcı olmaktadır, ancak söz konusu vitaminleri almadan önce doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.
Hamilelik süreci içerisinde almanız tavsiye edilen ilave ilaçları aldığınız taktirde, bir kaç günlük ara verin. Durumunuz iyileştiği taktirde ilaçları almadan önce bir kaç gün daha bekleyin.
• Hazımları zor olabileceğinden demir ihtiva eden ilaçlardan (eğer kansızlık şikayetiniz yoksa) sakının veya farklı ilaç çeşitleri bünyenize daha uygun olabileceğinden bunları deneyin.
• Yağlı, aşırı baharatlı, asitli veya yanmış yemekler yemeyin. Genellikle az yağlı yiyecekler tüketmeye gayret gösterin.
• Bol bol sıvı maddeler için, ancak öğünler yerine öğünler arasında mümkün olduğunca sıvı almaya gayret gösterin.
• Mide bulantınızı azaltmak için taze kesilmiş limon dilimlerini koklayın veya buzlu çayınıza veya maden suyunuza limon dilimleri ekleyin.
• Zencefilli gazoz veya zencefil çayı için. Zencefilin mideye iyi geldiği bilinmektedir.
• Bol bol dinlenin. Diğer bir anne adayı ile konuşmak, stresinizi hissedebileceğiniz oranda azaltabilir.


0 yorum:

Yorum Gönder