Okaliptüs Nedir ? Faydaları nelerdir ?
Latince ismi : Eucalyptus globulus
Okaliptüs, birçok türü bulunan geniş bir ağaç (nadiren çalı) cinsi.
Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazı türler de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur. Kıtanın neredeyse tüm bölümlerinde bulunan okaliptüs, Avustralya'daki her türlü iklim koşuluna adapte olmuştur
Anavatanım Avustralya’dır. Sıtma Ağacı olarak da bilinirim. Sürekli yeşil kokulu yapraklarım ve kokulu çiçeklerim vardır. Gövdem krem-gri, pembe ve açık yeşil karışımıdır. Güçlü tekli orta gövdem veya çok gövdeli çalı biçiminde türlerim de vardır. Boyum 40 metre’ye kadar uzayabilir. Yaprak boylarım 12 - 22 cm. kadar olup, gençlerde yapraklarımız küçük ve oval, yetişkinlerimizde ise uzun ve sivridir. İlkbahar aylarında türüme göre beyaz, sarı veya kırmızı çiçekler açarım. Kış aylarında - 6°C’ye kadar dayanabilirim. Odunumdan mobilya sanayiinde, kabuklarımdan, yapraklarımdan ve tohumlarımdan boya ve ilaç sanayiinde faydalanılır. Üretimim tohumla yapılır. Sulak toprakları sevdiğimden bataklık kurutma işlevimde vardır. Türlerim; Kırmızı Okaliptüs, Sarı Limon Okaliptüs, Mavi Okaliptüs.
Okaliptüs: (Eucalyptusbaum / Heberbaum / Eucalyptus / Ökaliptüs / Sıtma ağacı)
Haziran-temmuz ayları arasında, mor renkli çiçekler açan büyük ağaçlardır. Yaprak şekli bitkinin yaşına göre değişir. Gençlerde sapsız, oval, açık yeşil; yaşlılarda ise uzunca saplı, orak seklinde, derimsi ve koyu yeşildir. Çiçekler morumsu kırmızı renkte olup, her bir yaprağın koltuğunda birkaçı bir arada bulunur. Meyve küçük ve çok miktarda tohum taşıyan oval şekilli bir kapsüldür. Ana vatani Avustralya olan bu ağaç, halk arasında sıtma ve kinin ağacı olarak da tanınmaktadır.
Anadolu’ya ilk defâ, Muğla vilayetinin Fethiye kazasında Dalaman’da bir çiftlik kuran Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa tarafından, süs ağacı olarak sokulmuştur. Diğer taraftan Mersin-Adana demiryolu uğrağındaki istasyonlarda 1886 yılında Fransızlar tarafından istasyon ağacı olarak kullanılmıştır. 1830’a doğru Avustralya’dan Italya’ya getirilen çeşitli cins ökaliptüslerin kış olması dolayısıyla çoğunluğu kuruduğundan bu ağacın yumuşak iklimde yaşamadığı kanaatine varildi. 1852’de Cezayir’de tekrar denendi. Daha sonra da Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’da denenerek sıcak mıntıkalarda yetişeceği anlaşılmıştır. 1893’te, Osmanlı Devleti idâresinde bulunan Suriye’de M.H. Morel, Beyrut’taki mâlikânesinde çok miktarda ökaliptüs yetiştirmiş ve bu mâlikânesine Lâtince olarak “Villâ Eucalypta (Ökaliptüs Köşkü) adını vermiştir. Çok miktarda ökaliptüs bugün Afrika, Avrupa, Asya sıcak iklimlerinde yetiştirilerek, iktisâdî, sihhî maksatlarla dünyanın her kıtasında üretilmekte ve gün geçtikçe de rağbet bulmaktadır. Ökaliptüs ağaçları, çok yüksek olan kâbiliyeti, fazla miktarda toprak suyunu alıp havaya vermesi sâyesinde bataklık yerlerin kurutulmasında insanlığa olan hizmetlerinin tanınmasını müteakip, yalnız Avustralya’da olan gelişme alanı kısa bir zamanda çok genişlemiştir. Bir ökaliptus ağacının yılda ortalama 250 ton suyu alıp havaya verdiği tecrübelerle anlaşılmıştır. 1938’den beri, yurdumuzun güney bataklıklarında da yetiştirilmesine büyük önem verildi ve kısa zamanda çok ümit verici neticeler alindi. Tarsus’un Karabucak bataklığının kurutulmasıyla bölgede, sıtma hastalığının yayılmasında önemli rol oynayan sivrisineğin nesli kesildi.
Çesitleri: Yüzden fazla çeşidi olmakla birlikte, tanınmış ve önemli çesitlerinden bazıları şunlardır:
1. Eucalyptus alpina
2. Eucalyptus amplifolia
3. Eucalyptus amgydalina
4. Eucalyptus andreana
5. Eucalyptus calophylla
6. Eucalyptus citriodora
7. Eucalyptus cocciféra
8. Eucalyptus cordata
9. Eucalyptus cornuta
10. Eucalyptus cosmophylla
11. Eucalyptus diversicolor (Collossea)
12. Eucalyptus globulus
13. Eucalyptus gomphocephala
14. Eucalyptus leucoxilon
15. Eucalyptus robusta
16. Eucalyptus rostrata
17. Eucalyptus viminali
18. Eucalyptus longifolia.
Dünyanın birçok yerinde, bilhassa Brezilya’da, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’da, Doğu ve Batı Asya’da bir zaman sıtma saçarak insanları ölüme sürükleyen korkunç bataklıklar, bugün ökaliptüs ağacının gölgesinde sağlık ve varlık kaynağı olmuştur. Ökaliptuslar, bataklığı kurutarak etrafını da tarıma elverişli hâle getirmektedir. Ökaliptus ormanları, hava tesirlerini yumuşatarak büyük rüzgârlara mâni olurlar, bitkilere zararlı olan toz ve dumanları tutarlar, fırtına ve dolu zararlarını kısmen önlerler. Üç yaşından büyük olan ormanlardaki çayır ve ot miktarı da büyük ölçüde olduğundan, hayvanlarda verimi arttırmaktadır. Ayrıca arıcılıkta da büyük faydaları görülmüştür. İlk yıllarda, aralarına mısır ekilerek değerlendirilebilir. Yurdun güneyinde kurulan ökaliptus ormanlarından, büyük ölçüde yakacak temin edilmektedir.
Kullanıldığı yerler: Tâze yapraklarının su buharı ile distillenmesi sûretiyle elde edilen ökaliptus, muhtelif cila, kafuru, çam sakızı ve zamk, yine bir nevi vernik olan kokulu reçine îmâlinde kullanılmaktadır. Halk hekimliğinde, özellikle solunum yolu hastalıklarında tercih edilir. Öksürüğü keser, boğaz ve burun iltihaplarını giderir. İdrar yollarını temizler. Hâricen deri üzerine sürülmek sûretiyle antiseptik olarak da kullanılır. Ökaliptus yaprakları doğrudan doğruya kaynatılarak kullanıldığı gibi, yağının tıpta da pek çok faydaları vardır. İlaç olarak veya kaynatma ile buğu, koku hâlinde de kullanılır. Yapraklar nefes darlığı, kabız, balgam söktürücü olarak, haşere sokmalarına, her nevi ateşlenmeye, nezle, nevralji, bronşit, romatizma, seker, üremi gibi hastalıklarda, yağ veya eksitilerek sirke, toz sabun, pudra ve mâcun seklinde kullanılır. Ayrıca ökaliptus kabuklarından, kino reçinesi adi verilen ve içinde bol miktarda tanen bulunan bir madde, kuru damıtım yoluyla elde edilmektedir. Yine ökaliptus odununun kuru damıtımıyla elde edilen diğer ürünler; 100 kilo odundan; 25-27 kilo kömür, 7 kilo asit asetik, 2 kilo alkol metilen, 3 kilo katran elde edilebilir.
Özellikleri: Tazelik verici, kuvvetlendirici, Antiseptik, temiz olmayan derilerde, akne, kepek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, virüslere karşı, grip ( boğaz iltihaplanması, sinüzit iltihaplanması, bronşitte-Antibiyotiğe yardımcı ) bahar nezlesi..romatizma ağrılarında ve sinir iltihaplanmasında. Haşerelere karşı çok kuvvetli tesir eder. Soğuk algınlığı, nezle, kas tutulmaları, sinüs gibi rahatsızlıklarda güçlüdür. Migren ve romatizma ağrılarını dindirir, cilt ülseri ve yarayı iyileştirir.
Kullanıldığı yerler:
Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış): Nefes darlığında göğüs üzerine sürdüğünde nefes açıcı etkisi vardır.
Buhar yolu ile: Soğuk algınlığı rahatsızlıklarında boğaz ve solunum yolları şikayetlerinde ve bronşitte özellikle uçucu yağından dolayı inhalasyon (buğu) yoluyla yararlanılmaktır. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısına karşı (kaynar suya drog parçaları veya uçucu yağ damlaları ilave edilerek hazırlanan) buğu yöntemiyle kullanılmaktadır
Banyo suyuna ve kompres olarak: Yanıklarda ve yaralarda; Ayrıca üzüntü ve sıkıntıyı dindirici etkisi bulunur. Ev içinde buharla kullanılırsa evdeki bakterileri öldürür.
Uyarılar: gebelikte kullanmayın, çocuklara ve bebeklere verilmez, yoğun olan formu cilt zararlıdır. Yüksek kan basıncı olanlara sakıncalıdır. Asla ağız yolu ile almayınız. Bir haftadan fazla kullanımda ve tekrarlayan periyodik rahatsızlıklarda hekimle görüşmek gerekir. Nadiren de olsa bazı kişilerde bulantı, kusma ve ishal yapabildiği kayıtlıdır.
Reklam Alanı
25 Aralık 2012 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Reklam Alanı
Kategoriler
- Ağız Sağlığı
- Anne Sağlığı
- Astım Hastalığı
- Böbrek Sorunları
- Cilt Hastalıkları
- Cinsel Sağlık
- Çocuk Sağlığı
- Deri Hatalıkları
- Diş Bakımı
- Diş Sağlığı
- Diyet Ve Kanser
- felç tedavisi
- Grip Hastalığı
- Güneş yanıkları
- ilk yardım
- kadın hastalıkları
- Kadın Sağlığı
- Kalp Sağlığı
- Kan Hastalığı
- Kan Şekeri
- karaciğer sağlığı
- Kilo Vermek
- Kolon Kanseri
- Masaj Terapisi
- Meme Kanseri
- Mide Şikayetleri
- Nefes Darlığı
- Ruh Sağlığı
- Sağlıklı Besinler
- Sağlıklı Beslenme
- Stres Nedenleri
- Şeker Hastalığı
- Şifalı Bitkiler
- Vitiligo Tedavisi
- Yaşam
Arşiv
-
▼
2012
(214)
-
▼
Aralık
(53)
- Bebeğinizin Hıçkiriğina Ne Yapilmali?
- İştah açan besinler neler?
- Rahim Mantarıi ve Tedavisi
- Horlama ve Tedavi Yöntemi
- İştah Kontrolu Nasil Yapilmali
- Kesin Cözüm %100 incelme garantisi
- Doğuma giderken merak edilen sorular
- Hamilelikte bulanti sebepleri ve önlemleri
- Gebelik için Testler Hangileri
- Saçlarini daha hizli uzatmak istiyorsan
- Cilt Temizleme Nasil mi Yapilir?
- Lazer Epilasyonu Nasil Yapilir
- Saç Mezoterapisi Nedir?
- Gebelikte Düşük Risklerlerine Dikkat
- Suda Doğum Yapmak mı İstiyorsunuz
- İşyerinde Stresle Çözüm Yollari
- Tüylere Hamam Otu ile Son Verin
- Ayak ve Taban Rahatsızlığı Yorgun ve Ağrıyan Bacak...
- Göz Şişikleri İçin Kolay Tarifler Öneriler Tedavileri
- Enerji Veren Mucize İkili
- Zayıflama Yolunda Küçük Tavsiyeler Öneriler Bir B...
- Cinsellik Nedir Korunma Yolları
- Cinsel Hastalıklar Hakkında Genel Bilgiler İçeri S...
- Kızlık Zarı Hymen Nedir SağlıkLı Yaşam İçin
- Evde Sağlık Hizmetinde Genel HedeFLer Yaşam İçin S...
- SİRKE DÜNYASINDAN HARİKALAR Sağlıklı Yaşam İçin
- Hayatınızı kurtaran 16 ipucu
- Yeşilçay nedir Faydaları nelerdir
- Domates neye iyi geliyor
- Fındık Yağı ve Faydaları
- Saç dökülmesini önleme yolları
- Yüzme yüzmenin faydaları
- Yürümenin faydaları
- Sevginin etkisi yararları
- Ekmeğin kıtırı kanser nedeni
- Basurlar için bitkisel tedaviler
- Mandalinanın Faydaları Yararları
- En sağlıklı 10 kış besini
- Fast Food Yemeklerdeki Büyük Tehlike
- Havuçtaki vitaminler faydaları
- Portakal Portakalın Yararları
- Çayın Faydaları ve Zararları
- Gözkulakburunboğazda yabancı cisim ve ilk yardım
- Okaliptüs Nedir Faydaları nelerdir
- Cep Telefonundaki Radyasyona dikkat
- Bütün gün ayakta durma ile ilgili problemler fazl...
- Ayak ağrıları nedenleri ve çözümleri
- Karaciğer Sağlığı Karaciğer Sağlığını Koruma Yolları
- Gençliğin sırrı O3 ozon terapi
- Çikolatanın Yararları ve Zararları
- Elma ve Yeşil Elmanın Faydaları
- Kefir Nedir Faydaları Nelerdir
- Silikozis hastalığı belirtileri önleme yolları
-
▼
Aralık
(53)
Sayfa Görüntüleme
Site Sayaç
Reklam Alanı
Arama
Reklam Alanı
Popüler Yayınlar
-
Poliomyelit, poliyomiyelit POLİYOMİYELİT Entrerovirüs, Picarnovirüs ailesinden tek sarmallı RNA virüsü ENTEROVİRÜSLER 1) Poliovirü...
-
Doğuma giderken merak edilen sorular Birçok kadın suyun kovalarca geleceğini duymuştur. Ancak gerçekte su kesesi patladığında ilk olarak d...
-
Kabakulak Hastalığı Kabakulak: Tükrük bezlerinin (parotid) ağrılı şekilde şişmesi halidir. Daha çok kış - ilkbahar aylarında ve 5-15 yaş ara...
-
Diş sağlığı sağlıklı beyaz dişler ibaret değil, bu bütün ağız sağlığı kapsar. Insanlar diş sağlığı hakkında duymak Çoğu zaman, onlar sadec...
-
Hemşirelik nedir? Hemşirelik bireyin, ailenin, toplumun sağlığını korumak, yükseltmek, geliştirmek ve hastalık halinde iyileştirme amacı...
-
Ekseri genç yaşlardaki kişileri hedef alan kanser türleri arasındaki lenf kanseri, daha çok küçük yaşlarda erkek çocuklarından husule gelm...
-
Astım Nedir? Astım Hastalığının Tedavisi Astım nedir? Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarl...
-
Keten Tohumu Faydaları Keten Tohumu faydaları açısından bilinen bir şifalı bitkidir. Keten tohumu içerdiği omega 3, 6, 9 vitaminleri sayesi...
-
Grip genellikle grip veya viral grip olarak bilinir. Çoğunlukla kuşlarda bulunan RNA virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir virüs hastalığıd...
-
Yapılan araştırmalara göre beyaz etli meyveler (armut elma gibi) ile bol sebze ve meyve yemek felce karşı koruma sağlıyor. (Araştırma ekibi:...
Etiketler
adaçayı
Ağız Sağlığı
akciğer kanseri
alkol
Anne
Anne Sağlığı
antioksidan
Apse
Astım
aşı
aşı olmak
ateş
Ayak
ayak ağrısı
Bacaklar
basur
Bebek
Besin
Beslenme
beyin felci
beyin kanaması
beyin tümörleri
biberiye çayı
bilim
bitki
bitki çayları
bitkisel
boğaz
Boğaz Kanseri
böbrek
burun
bypass nedir
Cil Hastalığı
Cilt
Cilt Bakımı
Cilt Sağlığı
cinsel
cinsel güc
Cinsel Sağlık
Cinsellik
Çocuk Sağlığı
Diş
diş ağrıları
Diş Ağrısı
Diş Bakımı
Diş Beyazlatma
Diş Çürükleri
Diş Eti
diş eti çekilmesi
diş eti hastalıkları
Diş Hekimi
Diş İlaçlrı
Diş İpi
Diş Sağlığı
Diş Tedavisi
Diyet
dna testi
Doğum
doktor
Egzersiz
enfeksiyon
estetik
felç
felç nedenleri
felç nedir?
Gebe
Gebe Kalmak
Gebelik
ginseng
göz
göz estetiği
Greyfurt
Grip
Grip Aşısı
Hamile
hamilelik
hamilelik dönemi
hastalık
Hastalıklar
hastane
Hemoroit
hemşire
hemşire kızlar
İlaç
ilk yardım
ilk yardım çantası
ilkyardım
İnsülin
İnsülin İğnesi
Kabızlık
Kadın Sağlığı
Kalori
Kalp
Kalp Krizi
kalp pili nedir
Kalp Sağlığı
Kalp Yetmezliği
Kan Basıncı
kan kanseri
Kan Şekeri
Kanser
kanser nedir
Kanser Tedavisi
kansızlık
karaciğer
kefir
kemoterapi
kilo
Kilo Kaybı
Kilo Vermek
Kolestrol
kolon kanseri nedir
kulak
Malnütrisyon
Masaj
Meditasyon
Meme Kanseri
meneraller
mide
Mide Ekşimesi
nasır
nikotin
Obezite
okaliptis
ozon terapi
Öksürme
Özel Diyet
pankreas
pansuman yapmak
prostat kanseri
radyasyon
radyoterapi
rezene
romatoit
Ruh Sağlığı
Saç
Sağlık
sağlıkcı kız
sağlıklı
Sağlıklı Bebek
Sağlıklı Cilt
Selilüt
Selilüt Tedavisi
Selilütler
Sigara
silikosiz
sinir
stent takma
Stres
Şeker Hastalığı
şifa
Şifalı Bitkiler
Tansiyon
tedavi
tehlike
terapi
turnike
vitaminler
Vucut Masajı
yara
yaralanma
Yaşam
Yemek
yeşilçay
yoga
yürümek
zayıflamak
zihin sağlığı
0 yorum:
Yorum Gönder