Reklam Alanı

1 Ocak 2013 Salı

Doğalgazdan Tasarruf Etmenin Yollari

Doğalgazdan Tasarruf Etmenin Yollları
Oda Termostatları günümüzde tüm modern yapılarda bulunmaktadır. Oda termostatı temel anlamda odanızın sıcaklığını kolay yoldan ayarlayabilmenizi sağlayan elektronik cihazdır. Kombinizle ilişkilendirilmiş bir oda termostatı; odanızın sıcaklığını ölçerek, en ufak sıcaklık değişiminde kombiyi çalıştırarak oda sıcaklığının tanımladığınız dereceye getirilmesini sağlar. 

İstenen sıcaklık sağlandığında da kombiyi otomatik olarak kapatarak enerjiden tasarruf etmenize yardımcı olur. Oda termostatı sadece kombi ile değil, klima ile de çalıştırılabilir. Ancak birçok klimanın artık uzaktan kontrol kumandası veya kolay kullanılabilir bir tuş takımı vardır. Bu sebeple oda termostatları daha çok kombiler ile kullanılmaktadır.


Oda termostatları kendi içinde birçok farklı kategoriye ayrılır. Kategorileri belirleyen ise çalışma özellikleri ve kullanım biçimleridir. Biz bu rehberimizde sizlerin satın alma öncesi yeterli derecede bilgilendirilmenizi amaçlıyoruz. Bu yazımızı okuyarak satın alma öncesi temel bazı konularda fikir sahibi olabilir ve doğru tercihi daha kolay yapabilirsiniz diye umuyoruz.

Satın alma öncesi ihtiyaçlarınıza yönelik doğru kararı verebilmeniz için, oda termostatları arasındaki temel farklılıkları ve aralarındaki avantaj/dezavantajları iyi değerlendirmeniz çok önemlidir.

Bu konuda alacağınız karar için göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri şöyle sıralayabiliriz:

1. HASSASİYET

Oda termostatları arasındaki önemli farklardan birisi hassasiyet dereceleridir.

Oda termostatının hassasiyeti; ortam sıcaklığındaki değişimi algılama kabiliyeti olarak tanımlanabilir. 1,0°C'lik hassasiyeti olan bir oda termostatı, bulunduğu ortamdaki 1,0°C'lik sıcaklık değişimini algılayabilir. 0,5°C hassasiyeti olan bir oda termostatı ise daha yüksek hassasiyete sahiptir. Daha küçük sıcaklık değişimlerini algılayabilir.
İnsan vücudu ortam sıcaklığında oluşan 1,5°C ile 2,0°C arasındaki değişiklikleri hissedebilir. Dolayısıyla, odanızdaki sıcaklık yaklaşık 1,5°C düştüğü anda bunu hissetmeye başlarsınız. Hassasiyeti yüksek olan bir oda termostatı, sıcaklıktaki küçük değişiklikleri dahi anlayabildiğinden, bu anda otomatik olarak ortamı ısıtması için kombinizi çalıştıracaktır.


Kalibrasyon AyarıOda termostatlarının kalibrasyon ayarı, yetkili servis tarafından, kurulum işlemleri sonrasında gerçekleştirilir. Bu işlemde; ortam sıcaklık değişiminin ne kadar hassasiyetle ölçüleceğini ve ısıtma sisteminin ne zaman çalışması gerektiğini tanımlarsınız. Bu işlemi örnek üzerinden anlatmak daha açıklayıcı olacaktır: Eğer odanızın 25,0°C'de sabit bir sıcaklığı olsun istiyorsanız, yapılan ayarlamalara göre 0,5°C hassasiyete sahip bir oda termostatı ortam sıcaklığı 24,5°C olduğu anda kombiyi çalıştırmaya başlayabilir. Ancak bu durumda yakıttan tasarruf etmek çok olası değildir. 0,5°C olarak tanılanmış bir kalibrasyon; kombinin neredeyse tüm gün boyunca devreye girip-çıkması ve fazla yakıt yakması gibi bir sonuç doğurur. Bizim tavsiyemiz;kalibrasyon ayarında 1,5°C hassasiyet ayarlanması yönündedir. Örnek üzerinden gidersek; 25,0°C olan oda sıcaklığı 23,5°C'ye düştüğünde, siz de az da olsa sıcaklık düşüşünü hissettiğiniz anda kombinin çalışmaya başlamasıdır. Sıcaklık yeniden 25,0°C olduğunda oda termostatınız kombiyi otomatik olarak durduracaktır. Bu durumda \%30'a varan enerji tasarrufu sağlamak olasıdır.


2. UYUMLULUK

Oda termostatı satın almadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de tabii ki kullanmakta olduğunuz kombiniz ile uyumlu olup olmadığıdır. Oda termostatları, bağladığınız cihazı otomatik olarak açıp kapayan anahtarlardır ve uyumluluk sağlanmazsa cihazınıza doğru komutu gönderemediği için işlevini gerçekleştiremez.


    ÖNEMLİ NOT: Bir oda termostatı hakkında karar vermeden önce, satıcıyla iletişime geçerek, kombiniz/klimanız ile uyumlu olup olmadığını mutlaka sormanızı tavsiye ederiz.


    Temel olarak tüm kombilerde oda termostatının bağlanabilmesi için elektronik devre çıkışları bulunur. Bu çıkışlardan çekilen elektrik hatları ile oda termostatı kombiye bağlanır. Kablolu oda termostatlarında çekilen kablo, oda termostatının bulunmasını istediğiniz yere kadar uzatılır. Kablosuz oda termostatlarında ise elektronik devre çıkışına bağlanan bir ünite, oda termostatı ile arasında kablosuz olarak iletişime geçer. Her iki durumda da çalışma performansları açısından fark yoktur. Ancak kablosuz oda termostatlarımaksimum 100metre mesafeden iletişime geçebilirler. Bu mesafe, araya duvarların girmesi ile düşebilir. Eğer kombiniz ile oda termostatı arasında çok fazla duvar varsa ve aralarındaki mesafe uzaksa iletişim sorunları yaşanabilir. Kombi ile oda termostatı arasındaki her duvarı +10metre mesafe ilave edilmiş varsayarak hesaplayabilirsiniz. Kablolu oda termostatı kullanmak ise genelde şık bulunmaz ve işin içine ekstra bir kablo masrafı girecektir. Kablo ücreti yetkili servis ya da satıcı firma tarafından karşılanmayacağı için bir elektrikçiden sizin almanız gerekecektir. Uyumlu bir kablonun maliyetini kabaca 1,00TL/metre olarak düşünebilirsiniz.

Kablolu oda termostatları teoride tüm kombiler ile uyumludur. Çünkü kombilerin verdiği elektronik devre çıkışları standarttır. Ancak bazı model kombiler ile kablosuz oda termostatları arasında uyumsuzluklar olabilir. Bu durumda servisler bir ara kablo kullanarak iki cihaz arasındaki iletişimi sağlarlar.

Bazı kombi ve klimalar bu elektronik devre çıkışında sadece açma/kapama anahtarlaması için çıkış vermek yerine tüm diğer kontrollerin de oda termostatı tarafından yapılabilmesini sağlayacak şekilde birçok devre çıkışı sunarlar. Bu durumlarda tüm çıkışlara cevap verebilecek bir oda termostatı tercih etmeniz daha verimli ve etkin biçimde kombinizi kontrol etmenizi sağlayacaktır. Bazı firmalar tüm bu özellikleri destekleyebilecek oda termostatları üretmektedirler. Kombi/klima cihazınızın üretici firması aynı zamanda oda termostatı da üretiyorsa, bu oda termostatı tam uyumlu olarak çalışacağından tüm bu fonksiyonlara cevap verebilecek şekilde, tam uyumlu olarak çalışacaktır.


3. PROGRAMLANABİLİRLİK

Oda termostatlarının arasındaki önemli farklardan birisi de programlanabilme özelliğidir. Özellikle "Dijital Programlanabilir" ibaresini gözetebilirsiniz. Bu tür oda termostatları haftalık olarak programlanabilmektedir. Bu tür cihazlarda, oda sıcaklığının; hafta içi sabah saat 06:45'te, akşam 18:45'te, hafta sonu da sabah 10:45'te 25,0°C'ye getirilmesini basitçe programlayarak ayarlayabilirsiniz. Ancak manuel oda termostatları sadece anlık olarak belirttiğiniz dereceye göre oda sıcaklığını ayarlarlar. Tüm dijital oda termostatlarının programlanabilir olmayabileceğine de dikkat etmelisiniz.


Temel olarak oda termostatları konusunda satın alma öncesi dikkat etmeniz gereken kriterler bunlardır. Burada belirttiklerimiz dışında ürünün maliyeti, marka güvenilirliği, görünüm şıklığı, kullanım kolaylığı gibi birçok farklı değerlendirmeyi yapmak siz müşterilerimize düşmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder