
• Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
• Yağ tüketimi azaltılmalı, yağlı kırmızı etlerden mümkün oldukça uzak durulmalıdır.
• Yiyecekleri hazırlarken kızartma, kavurma, tütsüleme yerine ızgara, fırında, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
• Turşu ve salamura gibi fazla tuzlu yiyecekler az miktarda tüketilmelidir.
• Günlük 25-30 gram posa (lif) tüketilmelidir.
• Günde en az 3-5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Kabuklu yenebilen meyveler kabuğu ile birlikte tüketilmelidir.
• Günde 2 porsiyon kurubaklagil yemekleri tüketilmelidir.
• Kurubaklagillerin ıslama ve haşlama suları dökülmemelidir.
• Besinlerin saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
• Alkol tüketilmemelidir veya tüketimi azaltılmalıdır.
• Hazır satılan gıdaların etiketleri incelenmelidir.
• Besinlerin taze ve kendi mutfaklarımızda hazırlanıp,pişirilmiş olanları tercih edilmelidir.
• Kepekli ekmek tercih edilmelidir.
• Yiyeceklerin hazırlama ve pişirme aşamasında domates,sarımsak,soğan,nane ve maydanoz gibi sebzeler bolca ve sıkça kullanılmalıdır.
• Haftada 3 gün en az 30 dakika yürüyüş,yüzme,bisiklet gibi egzersizler yapılmalı ve ömür boyu sürdürülmelidir.
Yazının 2. bölümü: http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/01/beslenme-ve-kanser-bolum-2-prof-mustafa.html
Yazının 2. bölümü: http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/01/beslenme-ve-kanser-bolum-2-prof-mustafa.html
Kaynak:
Hazırlayan : Prof.Dr. Mustafa TAYAR
Uludağ Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
E-posta:mtayar@uludag.edu.tr
0 yorum:
Yorum Gönder