Bypass ameliyatı yaklaşık 2 saat yada daha fazla sürebilir. Ameliyatta, tıkanan damarların açılması ve böylece kan akışının düzene girmesi sağlanır. Kalp damarındaki bu tıkanmalar hastalarda ciddi şikayetlere neden olarak, riskli sonuçlar doğurabilir.
Bypass ameliyatı nasıl yapılır?
Bypass ameliyatı, genel anestezi altında yapılır. Cerrahi işlemler ile hastanın göğüs kafesi kesilir ve kalp dışarı çıkartılır. Bu nedenle bu ameliyata açık kalp ameliyatı adı da verilir. Operasyon çalışan kalpte yapılamadığı için, atardamar kanı alınır ve kalp durdurulur. Kalp durdurulduğu için, hastalar kalp-ciğer makinesine bağlanır. Atardamar kanı bu makineya verilir. Bu makine vücudun oksijensiz kalmamasını ve diğer organların zarar görmemesini sağlar. Hekim o esnada kalp damarlarında ki sorunu giderir ve kalbi yerine yerleştirip çalışmasını sağlayarak, göğüs kafesini kapatır. Böylece kalbe gerektiği miktarda kan gitmiş olur.
Bypass ameliyatı sonrası
Operasyon sonrası hasta 7-18 gün arası hastanede tutulur. Uygulanan operasyonun ardından hastalar özel kardiyak ünitesinde kalmalıdır. Kalp ritimleri bu bölümde gözlenir. Hastalara besinler toplardamar yolu ile verilir. Tam bir iyileşmenin sağlanması ile hekim tarafından hasta taburcu edilir. Diyetisyen kontrolünde bir diyet programı uygulanmalıdır. Düşük kalorili besinler tüketilmeli ve hastalar yaşam tarzlarına buna göre değiştirmelidir.
]]>
0 yorum:
Yorum Gönder