Reklam Alanı

11 Mart 2013 Pazartesi

Sedef Hastalığı ve Tedavisi

Sedef hastalığı yaygın bir bulaşıcı olmayan bir deri hastalığıdır. Durum için bir genetik yatkınlık 35 aile öyküsü gösteren hastaların yüzde ile vardır.

ÇÖKELTEN FAKTÖRLER

- Streptokoksik boğaz iltihabı gibi Enfeksiyon,.
- Bazı ilaçlar.
- Sunlight.
- Hormonlar - sedef hamilelik sırasında iyi ya da kötü olabilir.
- Psikolojik stres.
- Travma sedef böyle bir ameliyat izi ya da küçük bir yaralanma yerinde olarak hasarlı cilt tetiklenir Koebner efekti yaratabilirsiniz.


İnsidansı

- Sedef İki İngiltere'de nüfusun yüzde yaygındır.
- Herhangi bir yaş grubunu etkileyebilir ama genellikle erken yetişkin yaşamda ortaya çıkabilecek.
- Bu remisyon ve alevlenmeler ile öngörülemeyen bir deri hastalığıdır.

Patofizyolojisi

Plaklar hızlı büyüme nedeniyle derinin epidermis ve keratin tabaka kalınlığı artmış kaynaklanır. Sedef içinde dört gün iken epidermal hücrelerin, normal transit zamanı, yaklaşık 27 gündür.

- Kan kapiller dilatasyon oluşur ve bazen steril irin plakların içine beyaz kan hücrelerinin göç nedeniyle yayılır.
- Yamalar birkaç milimetre ile santimetre boyutu değişir.

BELİRTİLER VE SEMPTOMLAR

- Sigara kaşıntı, gümüş / beyaz ölçekleme yüzeyleri parlak kırmızı ya da pembe, keskin hatlarıyla, kuru plaklar çoğunlukla dirsek, diz, bacak, kafa derisi ve alt sırt görünür.
- Tırnaklar da etkilenebilir ve ciddi bozulabilir. Çivi ve oncholysis çukurlaşma (çivi distal kenarına tırnak yatağından ayırır) oluşur. Bu tedavi etmek zordur.

PSORİASİS TÜRLERİ

- Guttat - 'açılır' gibi, gövde ve ekstremitelerde simetrik lezyonlar. Genellikle streptokok enfeksiyonu ile tetiklenen. Tedaviye iyi yanıt verir.
- Plak - kuru, beyaz, mumsu pullarla kaplıdır iyi keskin sınırlı, eritemli plaklar. Genellikle diz ve dirseklerde lokalize. Bu birikme yapraklar küçük kanama noktaları Kaldırma. Remisyon ve alevlenmeler ile kronik olma eğilimindedir.
- Eğilme - olmayan ölçekleme genellikle kandidiazis veya tinea için yanlış, submamariyan aksiller ve anogenital kıvrımlar, sedef.
- Derisi - bozukluğunun tek belirtisi olabilir. Kalın ölçekler kafa derisine yapışır ve kulakların arkasında.
- Eritrodermik - cildin parlak kırmızı olur ve nadir görülen bir formu, ve sıcaklık kontrolü zordur. Hastaya acil yatış gerektirir.
- Püstüler - tabanlıklar ve kahverengi, pullu maküller kurumasını steril püstüller ile avuç etkileyen nadir, lokalize bir form.
- Artrit - psöriatik artrit, özellikle el ve ayak parmaklarında, hastaların yüzde beş oluşur. Romatoid faktör testleri negatif. Tedavi bir romatolog ve bir dermatolog hem uzmanlık gerektirir.


TANI

- Bu klinik tablo ve ilgili tarihin yapılır.
- Auspitz işareti - Testler bir cilt bezi veya biyopsi, boğaz sürüntüsü, rutin kan testi ve iğne ucu kanama ortaya plakların çıkarılmasını içerebilir.

TEDAVİ

- D vitamini analogları, kömür katranı, dithranol ve retinoid tazaroten içeren topikal ve sistemik ilaç tedavisi,.
- Fototerapi - (UVB) da etkili ve UVA ve oral psoralen (hücre bölünmesi inhibitörü) birleştirir fotokemoterapi olduğunu.

HEMŞİRELİK ÖNERİLER

- Psikolojik destek, topikal tedavisi ve klinik becerikli yataklı yönetimine gerekli olabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder