Tıp o kadar ilerledi ki; eskiden ölüm sebebi olan birçok hastalık, günümüzde tek bir iğneyle önlenebiliyor ya da tedavi edilebiliyor durumda. Fakat üzerinde halen durmaksızın çalışmalar yapılan bazı kanserlere, hala bir çözüm bulunamadı. Tükettiğimiz besinlerden tutun da soluduğumuz havaya kadar, kendisine etki eden kanserin çeşitlerinden biri de kan kanseridir. Bu yazımızda Kan Kanseri ile bilinmesi gereken önemli makaleleri veriyoruz…
Kan Kanseri (Lösemi): Lökositlerin sayısında bilinmeyen nedenlerle oluşan Anormal artış, kan kanseri genel adı altında toplanan hastalıklara yol açar. Bu hastalıklar, hastanın yıllarca yaşamını sürdürebildiği, süregen lenfosit kökenli kan kanserinden, birkaç ay içinde ölümle sonuçlanan yıkıcı ivegen lösemiye kadar uzanır.
Kan tahlilleri (kan sayımı, sedimantasyon, kan oluşun tetleri); kemik iliği biyopsisi yorgunluk; solgunluk; lenf bezleri, karaciğer ve dalak büyümesi; sindirim sistemiyle ilgili bozukluklar; iştahsızlık ve zayıflama; kanamalar akut olgularda aralıklı ya da bacaklı çok yüksek ateş; kronik olgularda inatçı ve düzensiz hafif ateş
Tanı:
Lenfoblastlara benzeyen olgunlaşmamış beyaz kan hücrelerinin sayısındaki artışla birlikte ilerleyen, kötü huylu bir hastalıktır.
ALL çocukluk dönemi lösemilerinin % 80′inden sorumludur. 3-7 yaşları arasında sıktır. Erişkinlerde de görülebilir ve tüm erişkin lösemilerinin % 20′sini oluşturur.
Akut lösemilerde kötü huylu hücrelerde olgunlaşma ve farklılaşma fonksiyonu kaybolmuştur. Bu hücreler hızla çoğalıp normal hücrelerin yerini alırlar. Habis hücreler normal kemik iliği elemanlarının yerini aldıkça kemik iliği yetmezliği gelişir. Normal kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu için kişide kanama ve enfeksiyon şikayetleri başlar.
Çoğu vakada görünür bir sebep yoktur. Bununla birlikte radyasyon, benzen gibi bazı toksinler ve bazı Kemoterapi ajanları lösemi oluşumuna katkıda bulunur. Kromozomlardaki anormallikler akut lösemi gelişiminde rol oynayabilir. Risk faktörleri içinde Down Sendromu, lösemili kardeş, radyasyona maruz kalma, kimyasal Maddeler ve ilaçlar sayılabilir.
Hastalık 100.000 kişinin 6’sında görülmektedir
Korunma
Çoğu vakanın sebebi bilinmediği için korunma yöntemleri de bilinmemektedir. Toksinlere, radyasyona, kimyasal maddelere maruz kalınmaması riski azaltabilir
Kan Kanseri Belirtileri
Uzun süreli veya çok miktarda kanama olması, çürüklerin kolayca oluşması, burun kanaması, dişeti kanaması, adet kanamasında düzensizlikler, deri içine kanamalar, deri döküntüsü veya peteşi ( kanamaya bağlı küçük kırmızı noktalar ), ekimoz ( çürükler ) gibi deri lezyonları, enfeksiyon, yorgunluk, sternum (göğüs kemiği) hassasiyeti, solukluk, kemik ağrıları veya hassasiyeti, eklem ağrıları ( kalça, diz, Ayak bileği, ayak, omuz, dirsek, el bileği, elin küçük eklemlerinde ağrı ), lenfadenopati (lenf bezlerinin büyümesi ), açıklanamayan kilo kaybı, dişetlerinin şişmesi, ateş, egzersizle kötüleşen solunum güçlüğü, çarpıntı.
Tanı/Teşhis
Fizik muayenede, büyümüş karaciğer-dalak, ekimoz ve kanama bulguları saptanır. Beyaz kan hücrelerinin sayısında anormallikler, tam kan sayımı-anemi ( kırmızı kan hücrelerinin azalması ) ve trombosit sayısında azalma saptanır. Kemik iliği aspirasyonu – kemik iliğindeki hücre sayısında ve lenfoblastlardaki artışı gösterir. T lenfosit sayımı, hücre yüzey antijeni çalışmaları.
Kan Kanserinde Erken Teşhis
Kan hastalıklarının teşhisi için çok değişik testlere baş vurmak gerekebilmektedir: Kan hücrelerinin ve hemoglobin miktarının ölçülmesi (tam kan sayımı), hemoglobin alt tiplerinin elektroforez ile analizi, kanın mikroskop altında incelenmesi (periferik yayma), kemik iliğinin incelenmesi (kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi), kan yapımı için gerekli olan demir, vitamin B12 ve folik Asit düzeylerinin incelenmesi, kan pıhtılaşmasının tetkik edilmesi, kan hücrelerinin işlevleri ve yaşam süreleri ile ilişkili testler, bağışıklık sistemi hücrelerinin ürettikleri Proteinlerin tetkik edilmesi, kan hücrelerinin ya da onları üreten kemik iliği hücrelerinin kromozomlarının ve diğer yapı taşlarının tahlil edilmesi ve radyolojik incelemeler Hematoloji’de en sık ihtiyaç duyulan testlerdir.
Akdeniz anemisi (talasemi) nedir? Bu hastalığın taşıyıcılığının ne önemi vardır?
Akdeniz anemisi hemoglobin molekülünün üretiminin doğuştan itibaren bozulmasına yol açan kalıtsal (ırsi) bir hastalıktır. Beta talassemi hastalığının taşıyıcılığı ülkemizde (özellikle Akdeniz bölgesinde) oldukça sıktır. Hafif Kansızlık dışında taşıyıcıların herhangi bir sorunları yoktur. Ancak, taşıyıcı olan anne ve babanın % 25 ihtimalle hasta bebek doğurma riski vardır. Taşıyıcılığın sık olduğu bazı illerimizde evlenmeden evvel taşıyıcılık için inceleme yaptırılması zorunludur
Kan Kanseri Tedavi edilebilir mi?
Tedavinin amacı hastalığın hafifletilmesidir. Periferik kan sayımı ve kemik iliği normale döndüğü zaman hafifleme sağlanır.
ALL, antikanser ilaçların kombinasyonuyla tedavi edilir ( kemoterapi ). Kemoterapinin başlangıcında hastanın 3–6 hafta hastanede kalması gereklidir. Bunu takip eden kemoterapi seansları ayaktan verilebilir. Kemoterapi; prednison, vincristine, metotreksat, 6-merkaptopürin ve siklofosfamid’i içeren 3-8 ilaç kombinasyonundan oluşur. Ayrıca Anemi ve düşük trombosit sayısını düzeltmek için kan ürünleri vermek gerekebilir. Gelişen herhangi bir ikincil enfeksiyon için Antibiyotik kullanılabilir.
İyileşme ( remisyon ) sağlandıktan sonra bel kemiği sıvısı (spinal sıvı) na saldıran lösemik hücrelerin tedavisi için omurgaya kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanabilir.
Takibeden tedavi, relapsları (hastalığın daha da kötüleşmesini) önlemeye yöneliktir. Yüksek doz kemoterapiye veya diğer tedavilere cevap vermeyen ağır vakalar için önerilebilecek diğer bir tedavi seçeneği de kemik iliği naklidir.
Çocuklarda erişkinlerden daha iyi sonuçlar elde edilir. Yaklaşık % 95 vakada tam remisyon sağlanır. Şifa oranı ise % 50–60 tır. Erişkinlerin % 80′ inde tam remisyon, % 30–50 arasında şifa sağlanır. Tedavisiz yaşam süresi yaklaşık 3 aydır.
Lösemi, kan kanseri ya da ilik kanseri olarak da bilinen bir hastalıktır. Kemik iliğinde kan yapımından sorumlu hücrelerin kanserleşmeleri sonucunda gelişir ve aslında tek bir hastalık değildir; çok değişik tipleri vardır. Kanserleşen ilik hücreleri Sağlıklı kan üretmedikleri gibi, iliği istila etmek suretiyle sağlıklı kan üretebilecek hücrelere de yer bırakmazlar.
Lösemiler en kaba şekilde akut ve kronik olmak üzere 2 guruba ayrılabilirler. Akut lösemiler tedavi edilmedikleri zaman sıklıkla haftalar-aylar içinde ağır sorunlara yol açarlar. Bu hastaların önemli bir bölümü kemoterapi adı verilen ilaç tedavileriyle ya da ilik nakli (kök hücre nakli) ile iyileştirilebilirler. Kronik lösemili hastalar ise kendi seyirlerine bırakılmaları halinde sıklıkla yıllarca yaşayabilirler. Kronik lösemili hastaların ilaç tedavileriyle iyileştirilmeleri daha zordur. Bazı tip kronik lösemiler kök hücre nakliyle iyileşebilirler
Riskler
Şiddetli enfeksiyonlar, ALL’nin kötüleşmesi, yaygın damar içi pıhtılaşma. Şüpheli ALL belirtileri gelişirse kişide ALL ile ilgili sürekli ateş veya diğer enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
Reklam Alanı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Reklam Alanı
Kategoriler
- Anne Sağlığı
- Astım Hastalığı
- Ağız Sağlığı
- Böbrek Sorunları
- Cilt Hastalıkları
- Cinsel Sağlık
- Deri Hatalıkları
- Diyet Ve Kanser
- Diş Bakımı
- Diş Sağlığı
- Grip Hastalığı
- Güneş yanıkları
- Kadın Sağlığı
- Kalp Sağlığı
- Kan Hastalığı
- Kan Şekeri
- Kilo Vermek
- Kolon Kanseri
- Masaj Terapisi
- Meme Kanseri
- Mide Şikayetleri
- Nefes Darlığı
- Ruh Sağlığı
- Sağlıklı Besinler
- Sağlıklı Beslenme
- Stres Nedenleri
- Vitiligo Tedavisi
- Yaşam
- felç tedavisi
- ilk yardım
- kadın hastalıkları
- karaciğer sağlığı
- Çocuk Sağlığı
- Şeker Hastalığı
- Şifalı Bitkiler
Arşiv
-
▼
2013
(189)
-
▼
Mart
(72)
- Bebek maması alırken dikkat
- Kışın formunuzu korumak için neler yapmanız gerekiyor
- Kış depresyonu ve belirtileri
- Yanlış bağlanan kravatlar hangi rahatsızlıklara ne...
- Zinde tutan özel beslenme önerileri
- Çocuklarımıza meyve suyu içirirken nelere dikkat e...
- B12 vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir
- Güçlü bağışıklık sisteminin sırrı
- Diyabet ile depresyon ilişkisi
- Nefes testiyle kanser teşhis edilir mi
- Çocuklarda tekrarlayan ateş sendromunun belirtiler...
- Şiddetli baş ağrısına dikkat
- Erkek kısırlığının nedenleri nelerdir
- Uyku Bozuklukları Nelere Sebep Oluyor
- 2 dakikada KOAH testi için tıklayın
- Bel ağrısına dikkat
- Horlama nasıl tedavi edilir
- Dünya nüfusunu tehdit eden hastalık
- Yoğurdun faydaları nelerdir
- Tükenmişlik Sendromu Nedir
- Boyun fıtığına dikkat
- Hemşirelik Andı
- Hemşire
- Ruh Sağlığı Hemşireliği Nedir
- Astım Hastalığı ve Tedavisi
- Sedef Hastalığı ve Tedavisi
- Hemşireler Doktor Olabilecekmi?
- Hemşirelik Okuyan İşsiz Kalmayacak
- Hemşirelik Taban Puanları
- Hemşire Olmayı İstemek
- Tansiyon Ölçme Eğitim Videosu
- Lösemi tedavisi
- Damar Bulucu İle Kan Almak
- Lenf Kanserinin Tedavisi
- Radyoterapi ne işe yarar?
- Kan Testi Nedir
- Tansiyon Nasıl Ölçülür
- Hemşirelik Ahlakı
- Hemşirelik
- Hemşirelik Mesleği Hakkında
- Hemşirelik Nedir Görevleri Neler
- Kemoterapinin Yan Etkileri
- Karaciğer kanserinin tedavisi
- Yumurtalık Kanseri Nedir?
- Kan Kanseri Hastalığı Hakkında
- Kalp Masajı Nasıl Yapılır Videolu
- Yirmilik diş ne zaman çıkar?
- Gözlükten kurtulma yöntemleri
- Göz içi lens uygulamaları
- Kontakt lensle denize girilir mi?
- Güneş gözlüğünün camı ne renk olmalı?
- Geçici körlük nasıl tedavi edilir?
- Katarakt nasıl tedavi edilir?
- Şaşılık tedavisi
- Kalp krizi sonrasi kök hücre tedavisi
- Anjiyo nasıl yapılır?
- Stent nasıl takılır?
- Bypass ameliyatı nasıl yapılır?
- Kalp Yetmezliği Kalp Yetmezliği Ve Tedavileri
- Kalp Masajı Nedir?
- Stresin Kalbe Olumsuz Etkileri
- Kalbimiz Nasıl Atar? Kalp Sağlığı
- Kırıklarda ilk yardım nasıl yapılır?
- Pansuman nasıl yapılır?
- Hasta Bakımı İle Müşteri Hizmeti
- Dünden Bugüne Hemşirelik
- En İyi Sağlığa Giden Sağlık Planınız Nedir
- Bilinçli Yapılan Egzersizin Bazı Faydaları
- En Popüler İdeal Egzersiz 2013
- Pozitif Düşünce Üzerine Tezimiz
- Besin Destekleri Doğal Vitaminler
- 10 Yıl Ömür Uzatma Ne Dersiniz
-
▼
Mart
(72)
Sayfa Görüntüleme
45,970
Site Sayaç
Reklam Alanı
Arama
Reklam Alanı
Popüler Yayınlar
-
Hemşirelik nedir? Hemşirelik bireyin, ailenin, toplumun sağlığını korumak, yükseltmek, geliştirmek ve hastalık halinde iyileştirme amacı...
-
Tiroid Bezi Hastalıkları TİROİD BEZİ HASTALIKLARI Tiroid hastalıklarında ya tiroid bezinde büyüme ya da hormon salgılanmasında bir bozukluk ...
Etiketler
Anne
Anne Sağlığı
Apse
Astım
Ayak
Ağız Sağlığı
Bacaklar
Bebek
Besin
Beslenme
Boğaz Kanseri
Cil Hastalığı
Cilt
Cilt Bakımı
Cilt Sağlığı
Cinsel Sağlık
Cinsellik
Diyet
Diş
Diş Ağrısı
Diş Bakımı
Diş Beyazlatma
Diş Eti
Diş Hekimi
Diş Sağlığı
Diş Tedavisi
Diş Çürükleri
Diş İlaçlrı
Diş İpi
Doğum
Egzersiz
Gebe
Gebe Kalmak
Gebelik
Greyfurt
Grip
Grip Aşısı
Hamile
Hastalıklar
Hemoroit
Kabızlık
Kadın Sağlığı
Kalori
Kalp
Kalp Krizi
Kalp Sağlığı
Kalp Yetmezliği
Kan Basıncı
Kan Şekeri
Kanser
Kanser Tedavisi
Kilo Kaybı
Kilo Vermek
Kolestrol
Malnütrisyon
Masaj
Meditasyon
Meme Kanseri
Mide Ekşimesi
Obezite
Ruh Sağlığı
Saç
Sağlık
Sağlıklı Bebek
Sağlıklı Cilt
Selilüt
Selilüt Tedavisi
Selilütler
Sigara
Stres
Tansiyon
Vucut Masajı
Yaşam
Yemek
adaçayı
akciğer kanseri
alkol
antioksidan
ateş
ayak ağrısı
aşı
aşı olmak
basur
beyin felci
beyin kanaması
beyin tümörleri
biberiye çayı
bilim
bitki
bitki çayları
bitkisel
boğaz
burun
bypass nedir
böbrek
cinsel
cinsel güc
diş ağrıları
diş eti hastalıkları
diş eti çekilmesi
dna testi
doktor
enfeksiyon
estetik
felç
felç nedenleri
felç nedir?
ginseng
göz
göz estetiği
hamilelik
hamilelik dönemi
hastalık
hastane
hemşire
hemşire kızlar
ilk yardım
ilk yardım çantası
ilkyardım
kalp pili nedir
kan kanseri
kanser nedir
kansızlık
karaciğer
kefir
kemoterapi
kilo
kolon kanseri nedir
kulak
meneraller
mide
nasır
nikotin
okaliptis
ozon terapi
pankreas
pansuman yapmak
prostat kanseri
radyasyon
radyoterapi
rezene
romatoit
sağlıkcı kız
sağlıklı
silikosiz
sinir
stent takma
tedavi
tehlike
terapi
turnike
vitaminler
yara
yaralanma
yeşilçay
yoga
yürümek
zayıflamak
zihin sağlığı
Çocuk Sağlığı
Öksürme
Özel Diyet
İlaç
İnsülin
İnsülin İğnesi
Şeker Hastalığı
Şifalı Bitkiler
şifa
0 yorum:
Yorum Gönder