Reklam Alanı

11 Mart 2013 Pazartesi

Hemşire

Hemşireliğin kısaca tanımı 2 Mart 1954 tarihli 8647 sayılı Resmi Gazete'ye göre şöyle tanımlanmaktadır. Türkiye'de hemşirelik üniversitelerin ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksek okullardan mezun olan ve diplomakarı Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilip onaylanler ile eğitimlerini yurt dışında hemşirelik ile ilgili, devlet tarafından tanınan bir okulda eğitimlerini tamamlayarak denklikleri onaylanan ve diplomaları Sağlık Bakanlığımızca tescil edilenlere Hemşire unvanı verilmektedir.

Bu kanun yürürlüğe girmeden öncesı usulene göre hemşirelik sınırına alınmış olanlar sanatlarını yapmaya ve hemşire unvanını kullanmaya devam ederler.


Türkiyede hemşirelik eğitimi Sağlık Meslek Liseleri ve Üniversitelerin ilgili bölümlerinde yapılmaktadır. Hemşirelik mesleği eğitimi sağlık mesleklerinde 4 yılda verilmektedir. 4 yıl eğitim alan öğrenciler dileyen mesle yüksek okullarında eğitimlerine devam ederek hemşirelik alanlarından yükeselebilmek için eğitimlerine devam edebilmektedirler.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan saptalamara göre; 2001 yılında Türkiye'de 75.879 küşür hemşire hizmet vermekte ve aynı veriler baz alınarak her hemşire başına 903 kişi düşmektedir.

Modern hemşireliğin kurucusu olan Florence Nightingale'dir. Nightingale ; şu sözleri ile tanınmış ünlüdür; ''Tanrının en değerli armağanı olan hayat, çok defa hemşirenin ellerine terk edilmiştir.'' İlk Türk hemşire; Selçuklu döneminde yaşamış olan Gevher Nesibe'dir

Hemşireler günü her yıl Florence Nightingale'nin doğum günü olan 12 Mayıs günü tüm dünyada kutlanmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder