Reklam Alanı

23 Şubat 2013 Cumartesi

Akut ve Kronik Bronşit Nedir Bronşit Tedavisi

Akut ve Kronik Bronşit Nedir? Bronşit TedavisiAkut ve Kronik Bronşit Nedir? Bronşit Tedavisi
Bronşit(bronchitis) akciğerde bronşların iltihaplanması sonucunda nefes darlığı çekilmesine neden olan bir hastalıktır.

Kronik bronşit veya akut bronşit olarak iki çeşidi olan bu hastalığa soğuk yeme, soğuk içme, üşütme ve bulunduğunuz ortamdaki  kirli, tozlu hava, sigara ve buna bağlı virüsler veya bakteriler sebebiyet verebilir.

Akut Bronşit Nedir?

Akut bronşit belirtileri arasında halsizlik, burun akıntısı, öksürük gibi durumlar sayılabilir. Ağır soğuk algınlığına benzeyen belirtileri de bulunmaktadır. Akut bronşitin başlangıcında öksürük en temel belirtiler arasındadır. Hastalığın sürecine göre öksürük rahatsızlık verici seviyelere gelebilir.


Öksürürken ciğerlerde acıma hissi yaşanabilir. Nefes alıp verme sırasında harıltı olabilir. Sigara kullanmayan kişiler bu hastalığı daha çabuk atlatabilirler. Hastalık ortalama 9-10 gün kadar sürebilir. En temel belirtileri arasında göğüs ağrıları, öksürük ve halsizlik gibi belirtileri vardır. Akut bronşit tedavisi sırasında hastanın dinlenmesi gerekmektedir.





Bronşit hastalığına iltihaplı bronşlar neden olmaktadır. Bu resimde soldaki bronşun sağlıklı, sağdaki bronşun ise daralmış iltihaplı bir bronş yani bronşit olduğunu görmekteyiz.



Kronik Bronşit

Kronik bronşit de öksürüğün sıklığı ve mukus(sümük) gelmesi akut bronşite oranla daha fazla olabilir. Buna bağlı olarak balgam miktarı ve yoğunluğunun artması ve renk değiştirmesi, halsizlik gibi belirtileri vardır. Akciğer rahatsızlığı olan kişiler, kanser ve kalp rahatsızlığı olanlar ve benzer kronik hastalıkları bulunan kişilerde bu hastalıkların bronşitin etkisini artırdığı belirtilmektedir. Sıklıkla üst üste gelen akut bronşit hastalıkları sonucunda kronik bronşit oluşabilir. Aşırı sigara tüketimi, kirli hava gibi etmenler kronik bronşit oluşumuna davetiye çıkarabilir. Sigara kullananlar ve kronik bronşit hastası olan kişiler bu hastalığı kendi kendilerine tedavi etmeye çalışmak yerine mutlaka doktora başvurarak tedavi olmaları gerekmektedir.  Kronik bir şekilde bronşit hastalığı olanlar öncelikle kullanıyorlarsa sigaradan kesinlikle vazgeçmelidirler. Doktor kontrolü altında tedavi olmalıdırlar.

Bronşit tedavisi için öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktor kontrolünde olmadan ilaç kullanımı ve takviye ürünler kullanımı tavsiye edilmez.

Bronşite iyi gelebileceği belirtilen bazı şifalı bitkiler önerileri;

Öksürük otunun akut ve kronik bronşite bunların yanı sıra nezle ve grip hastalıklarına karşı iyi geldiği belirtilmiştir.

Kekik ve kekik suyu tüketimi, defneyaprağı ve kurutulmuş portakal kabuğu ile yapılabilecek bir demleme bal gibi doğal ürünler ile tatlandırılarak içilebileceği bu konuda açıklamalar yapan kişiler tarafından önerilir.


Bir önceki yazımızda astım ve alerjik astım rahatsızlığı olanlar için bilgilendirici bir makale yayınladık. Astım linki üzerine tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz.





0 yorum:

Yorum Gönder