Başlık biraz akademik gibi oldu ama amacım gayet basit bir yazı yazabilmek. Ben şahsen hep merak etmişimdir kolesterol mevzusunu. Nedir? Ne işe yarar? Neden yükselince kıyamet kopuyor ve hemen statin denen ilaçları "ömür boyu" kullanmaya mahkum ediyorlar "hasta"ları?
Kolesterol ile ilgili Memorial Hastanesi Kardiyoloji bölümüne yazdırılmış bir yazı şurada mevcut. Detay isteyenler için bu kaynak güzel görünüyor. Fakat bu yazıda yazan LDL ne kadar yüksekse kalp hastalığına yakalanma riski o kadar yüksektir gibi bir önermenin ciddi bir altyapısının olmadığını düşünüyorum.
Bilin bakalım yüksek kolesterolü düşürmek için (tehlikeli ya!) sürekli kullanılmaya mecbur bırakılan statin ilaçlarının pazarı ne kadar büyüklükte? 29 milyar dolar(cık)... Dile bile kolay gelmiyor bu büyüklükteki para. Gel de insanları kolesterolün fazlalığının problem yaratacağı yönünde manipüle etme! Bu elbette birçok kaynağa dayandırarak söylesem de benim şahsi görüşüm, sonra benim Kardiyoloji uzmanı tanıdığım var, o böyle demiyor demeyin. İstediğinize inanmakta serbestsiniz sonuçta bu konuda. :)
Bu konuda hoş bir kaynak için tıklayınız. İngilizce bir kaynak için de buraya tıklayınız.
Özellikle verdiğim ilk kaynakta statinler ile ilgili Harvard Üniversitesi yorumu var, hani şu Tıp alanında birinci sırada olan okul. "Statinler 20 yıldır var. En önemli şey kalp hastalığı geçmişi olmayan insanlarda statin kullanımının ölüm ve diğer ciddi sağlık sorunları konusunda bir düşüş kaydedilmemesi." Neden acaba?
Kolesterol vücudumuzda, çoğunluğunu karaciğerin ürettiği, bildiğim kadarıyla her hücrede bulunan ve ihtiyaç duyulan (ör: hücre zarı) faydalı bir madde. Bunun düşük yoğunlukta olan LDL olanı var, yüksek yoğunlukta olan HDL olanı var. LDL olanı hain olan diye geçer, HDL ise ısırmıyormuş. LDL'nin bu kadar kötü olarak algılanmasının sebebi aslında varlığının zararlı olması değil. Zaten vücudumuzun ürettiği bir şeyin kendi sistemine zarar vermesi ne kadar açıklanabilir? Karaciğer fabrika gibi lazım oldukça üretiyor bunları.
LDL'nin bu derece tehlike olarak görülmesinin sebebi, serbest radikal denilen zararlı elemanlar sayesinde yapısının bozulup enflamasyon yaratması ve damarda çökmesi (damar tıkanıklığı öncüsü). Antioksidanlar ile ilgili yakında yazacağım yazımda bu konudan bahsedeceğim. Serbest radikal oluşumu da dış etkenler ve kendi kendimize yaptıklarımız ile oluyor. Kısacası, normalde zararlı olmayan LDL kolesterolü, vücutta dış etkenler vb. nedenlerle zarar verebilecek hale geliyor. Ne kadar fazla LDL olursa, serbest radikal hasarı olasılığı o kadar yükseldiği için de fazlalığı çok zararlı bir şey olarak gösteriliyor. Serbest radikal hasarlarından korunsak daha iyi olabilir mi acaba?
Dolayısıyla aslında kolesterol kavramından korkmak yerine, dolaylı olarak yol açabileceği sorunlardan korkmak ve bunlara önlem almak daha iyi olabilir gibi geliyor. Zaten Canan Karatay gibi profesörler de bu görüşe sahip ve onlar elbette bu konuda daha uzmanlar.
Amacım kolesterol kavramı ve yüksek kolesterol için verilen ilaçlara yani statinlere dikkat çekmekti. Bu arada Sağlığa Giden Yol kitabında Dr. Ross Walker, statin kullananların mutlaka Coenzim Q10 adındaki besin desteğini kullanmaları gerektiğini söylüyor. Ek bir bilgi olarak dursun. Sebebi konusuna CoEnzimQ10 ile ilgili bir yazı yazınca değinirim.
Sevgiler.
0 yorum:
Yorum Gönder