Reklam Alanı

23 Şubat 2013 Cumartesi

Soğuk Algınlığı

SOĞUK ALGINLIĞI
Soğuk algınlığı bir üst solunum yolu hastalığı olan ve virüs türü mikropların neden olabileceği bulaşıcı bir enfeksiyondur. Yaşamımızda birçok kez soğuk algınlığına yakalanırız. Soğuk algınlığı; boğaza, kulaklara, buruna, nefes borusuna, ses tellerine ve akciğerlere zarar verebilir. Soğuk algınlığına en çok yakalanan kesim çocuklardır.

Gerek dikkat edemediklerinden veya etmediklerinden gerekse bulunduğu kapalı ortamlardan ve yetişkinler kadar vücut dirençlerinin gelişmediğinden dolayı çocuklar soğuk algınlığı risk grubu içerisine girerler.

Soğuk Algınlığı Belirtileri

Mevsim geçişlerinde daha çok yakalanılan soğuk algınlığı; sık sık hapşırma, boğazda takılma hissi ve burunda akıntı şeklinde kendini gösterir. Çocuklarda bu duruma öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, iştahsızlık ve kas ağrıları eşlik eder. Hastalığa yakalananlara ilk 2. Ve 4.günler arasında yaklaşılmaması gerekse de kuluçka evresinde bu durum belirti pek göstermediğinden mümkün olmaz.


Öksürür veya hapşırırken ağız kapatılmalı, sık sık beden temizliği yapılmalı, burun temizliğine özen gösterilmeli, bol bol sıvı alımı ve c vitamini alımı sağlanmalı ve istirahat edilmelidir. Soğuk algınlığı genellikle 7 gün içerisinde geçer fakat bu sayı dikkat edilmediği takdirde 14 güne de çıkabilir. Böyle durumlara bazen sinüzit, bronşit, orta kulak iltihabı ve larenjit gibi durumlarda neden olur.

Soğuk Algınlığı İçin Şifalı Bitkiler

Soğuk algınlığı için şifalı bitkiler de tüketilebilir. Ihlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, kuşburnu, adaçayı gibi şifalı bitkiler ve bitki çayları soğuk algınlığına faydalıdır. Öksürüğün normalden uzun sürmesi, çok fazla ateş yükselmeleri, sıvı gıda alamama, göğüs ağrıları, dudak ve tırnaklarda morarma, öksürüğün koyu balgam halinde gelmesi, boyunda ağrılı şişlik ve nefes almada zorluk durumlarında mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.



Soğuk algınlığını hafifletmek ve ondan korunmak için; dengeli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmeli, sebze ve meyve alımımıza dikkat etmeli, cereyandan uzak durmak koşuluyla bulunduğumuz ortamı havalandırmalı, bol bol su ve c vitamini takviyesi yapmalı, dinlenmemize ve temizliğimize özen göstermeli, kalın bizi soğuktan koruyacak giysilerle kışı ve mevsim geçişlerini sağlıklı bir şekilde atlatmalıyız.

Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklara karşı c vitamini gibi vitaminler ile bağışılık kazanmak için vitaminler kategorimize göz atabilirsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder