Reklam Alanı

23 Şubat 2013 Cumartesi

B1 Vitamini Faydaları Nelerde Hangi Besinlerde Bulunur

B Vitamini Nelerde Hangi Besinlerde BulunurB1 Vitamini Faydaları, Nelerde, Hangi Besinlerde Bulunur?
B1 Vitamini Nedir? Faydaları, Nelerde, Hangi Besinlerde Bulunur?

Diğer adı Tiamin olan B1 Vitamini, ilk keşfedilen B Vitaminidir ve 1926 senesinde saf olarak bulunmuştur. 1936 senesinde de suni olarak üretilmeye başlandı. Suda erimektedir. Dayanıksız bir vitamin olan B1 Vitamini kafein, antibiyotik ve alkol gibi kullanımlarda etkisiz hale gelmektedir.

Günlük alınması gerekmektedir çünkü kalp, karaciğer ve böbreklerde az miktarda depolanabilir. Fazlalığı ise yemekten 3 saat sonra idrarla beraber, dışarıya atılmaktadır.




B1 Vitaminini nelerden sağlayabiliriz?Hangi Besinlerde Bulunur?

Bitkisel yağlarda ve tereyağında bulunmayan B1 Vitamini, bulgur, yumurta, fındık, koyun eti, fıstık, kepekli ekmek, ceviz, pirinç, nohut, bezelye, bakla, fasulye yer fıstığı, mercimek, patates,  kuru üzüm, hububat ve buğday gibi şifalı bitkiler de ve kuru bira mayasında fazlaca mevcuttur.

Yiyeceklerin pişme sularına dikkat edilmelidir çünkü su da eriyen bir vitamin olduğu için vitamin kaybı meydana gelebilir. Pişirilen suların da atılmaması gerekir. Sütün kaynatılmış ya da pastörize edilmiş olması da vitamin bakımından fazlasıyla kayıp yaşatır.

Gereksinimi;

Yoğun stres altında olmak, ateşli hastalıklar, ishal, ameliyat öncesi ve sonrası, sigara, alkol, çay, kahve tüketimi, gebelik, emzirme, ilaç kullanımı gibi durumlarda alınması gereken miktarlar daha fazla olmaktadır.

B1 Vitamininin etkileri nelerdir?

Büyüme de ve öğrenmede büyük etkisi vardır. Enerji üretiminde etkisi büyüktür ve damar sertliğinin oluşumunu engeller.

Zona hastalığında ve şeker hastalarının duyusal sıkıntılarında kullanılabilir, alkolik insanlar ve ameliyat sonrası ağrı çekenler kullanabilir. Yol tutmasından meydana gelen mide bulantılarında etkisi vardır ve kalbin çalışmasında destek verir.

Moral bozukluklarında huzursuzluklarda ve depresif hallerde kullanılmaktadır.

B1 Vitamini Eksikliği

Ruhsal problemler, stres, gerginlik, sıkıntı, hevessizlik, halsiz hissetme, yorgunluk hissi, İştahsızlık, karın ağrıları ve kabızlık gibi sorunlar doğurabilir.

Kalp ritim sorunları, ayaklarda karıncalanma ve iğne batmış gibi hissetmek. Ve duyu kayıpları hissedilebilir.

Beriberi isimli hastalığa yol açabilir. Çok ciddi bir hastalıktır tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Bir önceki yazımızda b2 vitamini hakkında detaylı bilgiler veren bir makale yayınladık.





0 yorum:

Yorum Gönder