Reklam Alanı

23 Şubat 2013 Cumartesi

D Vitamini Faydaları Nelerde Hangi Besinlerde Bulunur

D Vitamini Nelerde Hangi Besinlerde BulunurD Vitamini Faydaları, Nelerde, Hangi Besinlerde Bulunur?
D Vitamini Nedir? Faydaları, Nelerde, Hangi Besinlerde Bulunur?

D vitamini, yağda erir. Özellikle çocukların büyümede ihtiyaç duydukları vitamindir. D Vitamini, güneşten sağlanabildiği gibi besinlerle de karşılanabilir. Güneşten 10 – 15 dakika yararlanarak yazın depoladığımız D Vitaminine tam 6 ay gereksinim duymayız. Güneşten her zaman sağlanamayacağı bilindik bir gerçektir birazdan bahsedeceğim yiyeceklerden de karşılanabilir. Ayrıca ten rengine göre daha fazla güneş almak gerekebilir.




D vitamini, özellikle diş yapısı ve kemik gelişimi açısından oldukça önemli bir vitamindir. %10’luk kısmı da yiyeceklerden sağlanır. Şifalı bitkilerden ziyade güneş ve  yağlı balıklar, yumurtanın sarısı ve karaciğer gibi d vitamini bakımından zengin besinlerden karşılanır. Çocuklarda ve Bebeklerde D Vitamini Özellikle bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda D Vitamininin yeterli ölçüde sağlanması önemlidir. Yeteri kadarından fazla alınması kemiklerde fazladan biriken kalsiyumun çocuklarda kemik gelişimini olması gerekenden erken durdurarak boy uzamasını engellerken bebekler de fiziksel ve zihinsel açıdan geriliklere sebep olabilir.

D Vitamininin faydaları ve eksikliğinde olabilecekler…

Kemik ve dişlere kuvvet sağlar. Sinir sisteminin düzenlenmesinde, bağışıklık ve hormonların düzenlenmesinde görev alır. Solunum yolu ve akciğeri enfeksiyonlara karşı koruma da görev alır. Eksikliği kas ve kemiklerde kuvvetsizliğe neden olduğundan, yaşlıların kalsiyumla birlikte bu vitamini alması gerekmektedir.

Oxford Üniversitesi profesörü George Ebers hamilelik sırasında ve küçüklükte D vitamini eksikliğinin, kişinin Multiple Skleroz hastalığına yakalanma riskinin artırabileceğini açıklamıştır. Multiple Skleroz, (MS) hastalığı merkezi sinir sistemini oldukça olumsuz yönde etkileyip beynin yürüme, görme, konuşma, gibi önemli işlevlerini bozmaktadır. Finlandiyalı bilim insanlarınca gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre D vitamini miktarı fazla olanların, eksik olanlara göre Parkinson’a yakalanma ihtimalleri %65 daha azdır. Yakın zamanlarda yapılan araştırmaların sonuçları D vitamininin kalbin kan pompalama gücü ve kalp hücresinin yapısını olumlu yönde etkilediğini belirtmektedir. İngiliz Tıp Dergisinde yayınlanan başka bir araştırmaya göre de D vitamini, kalın bağırsak kanseri ihtimalini azaltmaktadır.

Bir önceki yazımızda e vitamini hakkında bilgiler içeren bir makale yayınladık.



0 yorum:

Yorum Gönder