Reklam Alanı

23 Şubat 2013 Cumartesi

Seboreik Dermatit Nedir

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik dermatit tedavisi mümkün olan bir tür cilt hastalığıdır. Hastalık bulaşıcı bir özelliğe sahip değildir. Ancak tedaviden sonra nüksetme olasılığı çok yüksektir. Fazla yağlanma ve yağ bezelerinin sayısının en fazla yer aldığı bölgelerde oluşan iltihaplar seboreik dermatit olarak adlandırılır. Özellikle derinin seboreik bölümlerinde yerleşen fakat neden dolayı oluştuğu tam olarak açıklanamayan kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Toplumda görülme sıklığı % 1 – 3 oranındadır. Bu hastalığın en fazla görüldüğü yerler, saç derisi, kulak arkası, burun etrafında, kaş ve gözler ve göğüs ortasıdır. Bu hastalıktan etkilenen alanlarda kızarıklık, yağlanma ve kepeklenme görülür.

Seboreik dermatit kimlerde daha sık görülür?

Genel olarak ergenlik döneminden sonra ortaya çıkar ve sürekli artış ve azalmalar ile devem eder. Ayrıca 20 – 40 yaş arasında ki erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir.


Seboreik dermatit hastalığı iç organları etkileyen bir hastalık mıdır?

Seboreik dermatit yalnızca deride oluşum gösteren bir cilt hastalığıdır. Hastalığın başka organlara herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Hastalığı teşhis etmek için laboratuar tetkiklerine gerek duyulmaz. Ancak diğer cilt hastalıkları ile karışabileceğinden dolayı kesin tanı için deri biyopsisi istenebilir.

Seboreik dermatit başka hastalıklar ile beraber görülür mü?

Seboreik dermatit cilt hastalığının, Parkinson hastalığı, epilepsi, yüz felci, siringomyeli, poliomyelit, gibi hastalıklar ile birlikte görülme ihtimali yüksektir. seboreik dermatit ayrıca AIDS ve DOWN sendromu ile de birlikte görülebilen bir cilt hastalığıdır.



Banyodan sonra bile yukarıdaki resimdeki gibi saç diplerinizde pullanma, kepeklenme oluyorsa, burun kenarlarınızda ve kaşlarınızda kepeklenmeye benzeyen pullanmalar, dökülmeler veya kızarıklıklar oluşuyor ise seboreik dermatit rahatsızlığınız olabilir. Bir cilt doktoruna muayene olmanız tavsiye edilir.



Seboreik dermatit saç dökülmelerine yol açar mı?

Seboreik dermatit saç dökülmelerine yol açan bir hastalık değildir. Fakat erkek tipi saç dökülmesinde yüksek androjen etkisine bağlı olarak saç derisinde yağlanmayı artırabilir.

Seboreik dermatit hastalığı için yardımcı olarak içerdiği çinko sebebiyle kabak çekirdeği gibi şifalı bitkiler tüketen kişiler olmuştur, öncelikle bir cilt doktoruna ve hastanelerdeki cildiye bölümlerinde muayene olmanız tavsiye edilir. Doktorlar verdikleri krem, damla ve şampuan gibi destekleyici ürünler ile hastalığınızın iyileşme sürecini hızlandırabilir, seboreik dermatit hastalığı bir süre görülmese bile yeniden nüksetme ihtimali olan bir rahatsızlıktır, bu yüzden doktor kontrolünde tedavi önemlidir.

Seboreik dermatit Hastalığı ne kadar sürer?

Seboreik dermatit hastalığı tedavi ile çok çabuk iyileşen bir hastalıktır. Hastalıkta fazla ilerlememiş vakalarda hastalık kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Fakat seboreik dermatit hastalığı tekrar nükseden bir hastalıktır. Hastalığın önüne geçilmesi ve nüksetmesini engelleyen bir tedavi mevcut değildir. Hastalık tedavi ile yok edilebilir ve gerekli önlemler ile tekrarlanmaması için kontrol altında tutulabilir.

Bir önceki yazımızda oldukça faydalı bir şifalı bitki olan adaçayı faydaları ve yararları hakkında bir yazı yayınladık.







0 yorum:

Yorum Gönder