Reklam Alanı

23 Şubat 2013 Cumartesi

Kadınlarda Adet Düzensizliği

Adet Düzensizliği Adet Düzensizliği
Adet kanamasının doğal bir şekilde, normal şartlar içerisinde olmadığı durumlara adet düzensizliği adı verilir. Normal adet, bayanların ortalama olarak 28 günde bir gördükleri ve 2 – 7 gün devam eden 20 – 60 ml kan kaybına uğradıkları bir kanamadır. Adetin ilk günü ile diğer adetin ilk başladığı güne adet döngüsü(siklus) adı verilir.

Her kadın adetten sonra yeni adet döngüsünde bazı hormonların yardımı ile yumurtalıklarda yumurta oluşturur ve rahim içi katmanın hamilelik için gelişmesini sağlar.

Ancak o ay itibari ile gebelik oluşmamış ise hormonların düşmesi ile rahim içi tabakası dökülür. Rahim içi tabakanın dökülmesi ile adet kanaması oluşur. Adet kanamasının normal şartlarda olmadığı durumlara adet bozukluğu adı verilir.



Adet düzensizliğine yol açan faktörler, Adet düzensizliği nedenleri;


  • enfeksiyon

  • hormonal bozukluklar

  • polistik over sendromu(yumurtalıklarda oluşan ufak kistler, sivilceleşme ve tüylenme)

  • aşırı kilo

  • stres

  • troid bezinin düzensiz çalışması

  • kişiyi çok zorlayıcı fiziksel aktiviteler



Adet bozuklukları;

Menoraji: adet kanamasının düzenli seyretmesi fakat 5 gün fazla sürmesidir. Aynı zamanda kan kaybı 80ml’ den daha fazladır.

Metrolaji: adet kanamasının bütünüyle düzensiz olması durumudur.

Menometroraji: günü belli olmayan ve sık sık tekrarlayan fazla oranda uzun süreli kanamalardır.

Hipomenore: düzenli bir şekilde devem eden ancak çok az olan kanamalardır.

İntermenstrüler kanama: adet döngüsünde oluşan kanamalardır.

İlişki sonrası kanama: cinsel birliktelikten sonra olan kanamalardır. Cinsel ilişki sonrasında oluşan kanamalar dikkate alınmalıdır. kanamalar, siğil, vajinal ve servikal enfeksiyon, polip, miyom gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. İlişki sonrasında oluşan kanmaların en önemli nedeni de rahim ağzı kanserinin habercisi olabileceğidir. Bu nedenle mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurulmasında yarar vardır. http://faydalisifalibitkiler.com/

Polimenore: 21 günden daha kısa sürede adet görme durumudur.

Oligomenore: özellikle 1 ayı geçen seyrek aralıklar ile adat görme durumudur.







İlk adet gören birinde de 2 yıl boyunca adetler düzensiz seyredebilir. Bu durum normal olarak kabul edilir. Ancak adet düzensizliği 2 yılı aşkın bir süre devam eder ise mutlaka doktor kontrolü şarttır.

Adet düzensizliği için kullanılabilecek şifalı bitkiler;

Adet düzensizliğini tedavisi için öncelikle doktorunuza danışmanız ve muayene olmanız tavsiye edilir, çünkü düzensizliğin arkasında enfeksiyon, kistler veya hormonal bozukluklar olabilir. Bunların tespiti için doktor kontrolü çok önemlidir.  Şifalı bitki olarak soğan kürü ve adaçayı bitkilerinin kullanıldığı görülmüştür.

Yeni adet gören genç kızlarda düzenli yumurtlama sağlanamadığı için hormonlar düzenli çalışmaz. Düzensiz hormonlar östrojen arışına ve rahim içi tabakanın kalınlaşmasına yol açar. Bu nedenle adetsiz geçen dönemin ardından uzun süreli ve kanamalı bir adet dönemi oluşabilir.

Bir önceki yazımızda yine bir kadın hastalığı olan meme kanseri hakkında bilgiler, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler içeren bir makale yayınladık.





0 yorum:

Yorum Gönder