Misafirliklerde mi hep böyle oluyor bilmiyorum ama akşam yemeğinden hemen sonra şöyle bir meyve tabağı şovu yapılıyor. Tamam direk olarak benzemese de görüntü şöyle:
Meyvenin oldukça ilginç bir yeri var hayatımızda. Genelde çok tüketilmiyor ama tüketildiği zaman da allah ne verdiyse tüketiliyor. Şahsen gözlemim bu şekilde. Peki meyve nedir, ne işe yarar?
Meyvenin içinde lif, şeker, su, vitamin, bitkisel besleyiciler (ör: flavanoid) gibi öğeler var. Çok güzel. Aslında soru şu; neden meyve yiyoruz? Muhtemelen bu soruya kimi tadı güzel diye, kimi sağlıklı diye şeklinde cevap verecektir. Ben sağlık konusunu tartışmaya açacağım. Aslında bunu ben açmıyorum da zaten açık durumda. Özellikle üzerine gideceğim nokta ise fruktoz yani meyve şekeri. Yediğiniz her meyvenin içinde az ya da çok fruktoz mevcut.
Özellikle okumanızı isteyeceğim bir makale var, geçenlerde gazetelerde yayınlandı. Tıklayınız.
Bu makaleyi özet geçmem çok zor o yüzden okumanızı tavsiye ederim.
Fruktoz, basit şeker denilen bir karbonhidrat türüdür. Karbonhidratla alakalı bazı bilgileri "kilo kontrolü 102" adlı yazımda paylaştım. Dolayısıyla fruktoz vücudumuzda bir şekilde enerjiye dönüşür. Orada da belirttiğim üzere vücut şekeri enerjiye döndürme gereği hisseder fakat bunu yapamazsa yağ olarak depolar.
Alkolün ne kadar zararlı olduğunu düşünüyorsunuz bilmiyorum. Alkol genelde karaciğere zarar verdiği, vücutta B vitaminini tükettiği ve beyin hücrelerine zarar verdiği için genelde zararlı olarak kabul edilir. Harika. Şimdi fruktoz metabolizmasına bakalım. Bununla ilgili şöyle bir makale var. Özet geçersek burada alkolün metabolizmasının fruktozun metabolizmasıyla en temel farkının; alkolün metabolizmasının %20'lik kısmının mide ve beyinde gerçekleşmesi ve beyinde gerçekleşen kısmıyla da kafa yapması. Gerisi tamamen aynı, karaciğerde metabolizma şeklinde geçiyor. Dolayısıyla bu makalede uzuuun uzun anlatılan şeyin özeti; alkol neyse, meyve yemek o, farkı sadece birinin kafa yapması.
Buradan meyve yemeyin anlamı çıkmasa da ilk verdiğim linkteki makalede bu konuyla ilgili bazı tavsiyeler var. Yemekle beraber yenmemesi, hatta sadece ara öğün olarak yenmesi, akşam yemeğinden sonra kesinlikle herhangi bir meyve yememek gibi... Diğer, İngilizce olan makalede kilo sorunu varsa maksimum 15gr, yoksa 25gr. altında fruktoz alınması (günlük) tavsiye ediliyor. 100gramlık bir elmada 6 gr. falan fruktoz mevcut. Oradan hesaplayın.
Fruktozun tek kaynağı meyveler de değil o yüzden günlük anlamda bakınca yenilen, içilen şeylere de bakmak lazım. Mesela kola vb. içeceklerin içinde ciddi miktarda fruktoz mevcut. (Dr.Mercola'nın kaynağında açıklıyor bunu) Dolayısıyla günlük alınan miktarı sadece meyveden değil farklı kaynaklardan da alabiliyoruz bazen.
Meyvenin içindeki faydalı olan kısımlar yani bitkisel besleyiciler, lif, su gibi ögeler sebzelerde de barınıyor. Dolayısıyla bunlar için meyve yerine sebze yenilebilir. Sebzeler çok daha faydalı ve meyvedeki gibi şeker içermemekte. Elbette sebzelerde de az miktarda var ama bu tadından da anlaşılacağı gibi çoğunda pek yok. Aklıma gelen istisnalar havuç ve patates.
Sonuç olarak aslında derin bir konu ama biraz farkındalık yaratmaya çalıştım. Meyveyle ilgili gerçekten çok fazla kaynak okudum daha önce. Birçok bilinçli uzmanın tavsiyesi meyvenin zararlarının yararlarından daha fazla olduğu yönünde. Daha bugün aynı konuda benzer yorumları Canan Karatay'dan dinledim. Pekişiyor bilgi. Sağlığınıza dikkat etmeniz amaçlı biraz daha kontrollü tüketebilirseniz size daha faydalı olabilir.
Sevgiler.
0 yorum:
Yorum Gönder