Reklam Alanı

14 Ekim 2012 Pazar

Akciğer kanseri nasıl tedavi edilir?

Kaliteli bir yaşam sürmemiz için son derece büyük bir öneme sahip olan akciğerler, göğüs boşluğumuzda yer alarak solunum esnasında aldığımız oksijenin dokulara ulaşmasını ve karbondioksitin de dışarı atılmasını sağlayan önemli bir işlev sahiptirler. Ne yazık ki mütenevvi sorunlardan ötürü akciğerlerde yer alan hücreler kontrol edilemez hale gelerek çoğalmaya ve hem akciğerde hem de komşu dokularda tümör oluşumuna sebep olmaktadır. Bu şekilde ortaya çıkan hastalığa akciğer kanseri adı verilmekte ve çeşitli yöntemlerle de tedavi edilmektedir.





Akciğer kanserinin tedavisi üç metotla gerçekleştirilir. Bunlar; cerrahi yöntem, ışın tedavisi ve ilaç tedavisidir. Bu metotlara gerek duyulduğunda lazer ve bağışıklık tedavisi de eşlik eder. Hekim tarafından yapılan tetkikler sonucunda hastanın ve hastalığın ilerleme durumuna göre hangi tedavinin kullanacağı belirlenir.

Akciğer kanseri hastasının genel durumu değerlendirilerek tümörün tamamen ortadan kaldırılması sağlanır ve yeniden ortaya çıkma riski de azaltılır. Erken evrelerde teşhis edilen akciğer kanserinde genellikle hekimler işlerini garantiye almak ve hastanın sağlığını daha çok tehlikeye atmamak için cerrahi işlemleri tercih ederler. Ancak bunun için tümörün ameliyat edilebilme durumu incelenir. Uygun durumlara hasta ameliyata alınır.

Tümörün bir bölümün tedavi edilmemesi durumunda ışın tedavisine (radyoterapi) ihtiyaç duyulur. Işın tedavisinde hem kanserin belirtileri azaltılır hem de sorun ortadan kaldırılmaya çalışılır. Işın tedavisi sürekli ya da belirli aralıklarla yapılmaktadır.

Kemoterapi yani ilaç tedavisinde ise tümörün ilerlemesi önlenir. Tümörün tipi, hastalığın hangi evrede olduğu, hastanın genel durumu, yaşı ve daha önce uygulanan tedaviler sonucuna bakarak ilaç tedavisi uygun görülür ya da görülmez.


]]>

0 yorum:

Yorum Gönder