Reklam Alanı

14 Ekim 2012 Pazar

Boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır?

Vücudumuz için son derece mühimli olan oksijenin yetersizliğinden ya da tamamen yoksunluğundan dolayı hem bir takım sağlık problemleri meydana gelmekte hem de boğulma gibi ölümle sonuçlanabilecek ciddi sorunlar yaşarız. Şimdi sizlere boğulma durumunda uygulanması gereken ilk yardımdan bahsedeceğiz. Böylece çevrenizde boğulan biri ile karşı karşıya kaldığınız zaman boğulan kişinin hayatını kurtarabilirsiniz.



 


Boğulmanın birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; suda boğulma, nefes borusuna su kaçması, yemek borusunu bir şeylerin tıkaması, bir yerde asılı kalmak, gıda ve akciğer zehirlenmesidir. İşte bu sebeplerden dolayı kişi boğulma tehlikesi yaşamakta ve ölümün soğuk nefesini hissetmektedir.


 


Boğulma sırasında ilk yardım

 


Bir kişinin boğulduğunu anlamak ise çok zor değildir. Genellikle gürültülü ve hızlı şekilde nefes alıp verilir, renkte morarma meydana gelir, ağızda köpüklenme olabilir ya da bayılma gerçekleşebilir.


Suda boğulma sırasında uygulanması gereken ilk yardım, öncelikle boğulan kişi sudan çıkartılmalı ardından yapay solunum ve kalp masajına başlanmalıdır. Boğulmanın üzerinden yarım saat bile geçmiş olsa muhakkak bu eylemler yapılmalıdır. Baş iyice arkaya yatırılmalı, alt çene ise ellerle kavranıp geriye doğru çekilmelidir. Akciğerle hava gittiği zaman boğulma tehlikesi atlatılmış olur.



]]>

0 yorum:

Yorum Gönder