Reklam Alanı

14 Ekim 2012 Pazar

Trombolitik (pıhtı eritici) tedavi nedir?

Trombolitik tedavi yöntemi son zamanların en korkulan sağlık problemlerinden olan kalp krizinin oluşma veya tekrarlanma riskini tedavi etmeye yönelik uygulanan bir metottur. Bu metoda, kalp krizi riskini tetikleyen ve koroner arterde bulunan kan pıhtısını çözmesinden ötürü pıhtı eritici de denmektedir. Tedavi de pıhtı eritmeye yardımcı ilaçlar kullanılmaktadır.


Hayati tehlike taşıyan kalp krizinin son yıllarda yaşama riskini oldukça düşürdüğü gözlenmiştir. Kalp krizi tehdidi altında bulunan hastaların yaşama oranı Trombolitik tedavi yöntemi ile yüzde otuz arttırılıyor. Kalp krizi belirtisi olan göğüs ağrısının hemen hissedilmesinin ardından uygulanan bu yöntemin etkisini göstermesi yaklaşık 1,5 saati bulur. Eğer belirtinin ardından hemen tedavi uygulanırsa başarı şansı daha yüksek olacaktır. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı gecikilen durumlarda ise göğüs ağrısının görülmesi 12 saati geçmemiş ise halen tedaviye vaktiniz var demektir.

Her hasta için uygun olan bu yöntem, sadece mide ülseri gibi problemlerden dolayı aktif kana geçiren hastalara uygulanmaz. Kanaması olan hastalara uygulandığı zaman hastanın kanaması daha da artacaktır. Ayrıca tedavinin uygun olmadığı kişiler arasında son günlerde iskemik atak, felç, ameliyat, aort anevrizması diseksiyonu ya da kalp masajı geçirenlerde bulunur. Bu kişilerde ise hasar görmüş olan dokuda kanama vuku bulur.

Tedavide kullanılan pıhtı eritici ilaçlar; streptokinaz ile urokinazın ve abciximab gibi Gllp/ İla inhibitörleri olarak adlandırılan ilaçların yanı sıra doku plazminojen aktivatörünü (tPA) ve türevlerini içerir.


]]>

0 yorum:

Yorum Gönder