Arıların kendilerini her türlü tehlikelere karşı sıyanet etmek (korumak) için arka kısımlarında bulunan iğnelerini korunma güdüsü ile kullandıklarında, insan vücudunda kalan ve zehirli olan iğneler ciddi problemlere yol açmaktadır. Ancak arı sokmalarında ne yapmanız gerektiğini bilirseniz meydana gelme olasılığı yüksek olan zehirlenme sorununa karşı kendinizi ya da çevrenizdekileri korumuş olursunuz. Bu nedenle siz değerli ziyaretçilerimiz için arı sokmalarında ne yapılmalı sorusunu cevaplamak istiyoruz, buyurun.
Arı sokmasında ne yapılır?
Öncelikle bir arı sokmasına maruz kaldığınızda o ortamdan uzaklaşmalı ve kesinlikle ani hareketler yaparak elinizi kolunuzu sağa sola sallamamalısınız. Eğer orada başka arılar da bulunuyorsa bu hareketiniz o arıları kışkırtıp toplu halde size saldırmalarına yol açabilir. Ayrıca arılar soktukları zaman kendilerine has bir koku bıraktıkları için, diğer arılar o kokuyu takip ederek de size saldırabilirler. Bu nedenle o ortamdan uzaklaşıp hemen arının soktuğu bölgeyi yıkamalısınız.
Eğer arı iğnesini vücudunuzda bırakmış ise tırnak ucu ya da bıçak yüzeyi ile hemen onu çıkartmalısınız. Böylece zehrin yayılmasını önlemiş olursunuz.
Genellikle arı sokmaları ölümcül bir tehlike arz etmez; ancak arı sokmalarına karşı alerjisi olanlar için bir tehlike yok demek yanlış olur. Arı sokmasına alerjisi olanlarda kalp çarpıntısı, nefes almada zorlanmalar, kusma, karın ağrısı ve baygınlık gibi problemler görülmektedir. Bu gibi şikayetlerde hemen uzman bir hekime başvurmalısınız. Aksi taktirde hayatınızı kaybedebilirsiniz. Ağız içi arı sokmalarında da hastaneye başvurulmalıdır.
Arı sokmalarında iğnenin battığı bölgede kızarıklık, ağrı ve kaşıntı meydana geldiği gibi bu şikayetlere baş ağrısı da eklenir. Arı sokmasına alerjiniz yoksa arının soktuğu bölgeye amonyak ve şişlikleri önleyici krem sürülmelidir.
]]>
0 yorum:
Yorum Gönder