Reklam Alanı

18 Ekim 2012 Perşembe

Spiral nedir, nasıl takılır?

Gebelikten korunmaya yönelik tüm dünyada, çiftlerin kullanmış olduğu birçok doğum kontrol yöntemleri bulunmakta ve bu yöntemlerden en üst düzeyde koruma sağlayanda şüphesiz spiraldir. Aile planlaması yönünden son derece önem sahibi olan spiral, uzun ve güvenli bir koruma sağlamaktadır.


Çeşitli türleri bulunan spiralin son zamanlarda kullanımı azalmıştır. Nedeni ise, kadınların enfeksiyon kapma korkusudur. Spiral taktırmak için kendini uzman ellere bırakmayanlarda spiralin takılması hem başarısızlıkla sonuçlanmış hem de kanama ve ağrı gibi sorunlarla karşılaşılmıştır. Buda kadınların spiral taktırmama sebeplerinden biridir. Ancak deneyim sahibi olan kişilerin takması durumunda bu tür sorunlarla karşılaşmakpek mümkün değildir.

Üç çeşit spiral bulunmaktadır. Saf, bakırlı ve hormon salgılayan. Saf spiraller, adından anlaşıldığı gibi tamamen saf ve hiçbir madde içermezler. Bir zamanların en sık tercih edilen spiral çeşidiydi. Son zamanlarda bu spiralin kullanımı azalmıştır. Bakırlı spirallerin içinde ise bakır bulunmaktadır. Nova-T ve Multiload-375 en sık tercih edilenidir. Hormon salgılayan spiraller ise Progesteron hormonu salgılar. Bu spiral çeşidi adet döneminde meydana gelen sancı ve ağrıları azaltıcıdır. Bu spirali kullanan kadınların pelvik enfeksiyonuna yakalanma riski de çok azdır. Progestasert ve LNG-20 çeşitleri vardır. LNG-20 10 yıla kadar kullanılabilirken, Progestasert her yıl değiştirilmelidir. Mirena çeşidi ise henüz piyasada bulunmamaktadır.



Spiral nasıl takılır?


Jinekoloji uzmanı tarafından uygulanması gereken kolay bir işlemdir. Spekulum ile rahim ağzı genişletilir ve antiseptik solüsyon ile temizlenir. Serviks tek dişli olarak tanımlanan bir alet yardımı ile çekilerek uterusun düz pozisyona getirilmesinin ardından histerometri aleti rahme itilir ve rahim boyu ölçülür. Daha sonra rahim boyuna göre spiral takılır.



Spiral nasıl korur ?



Spiral, uç bölümünde ip olan metal ya da plastikten yapılan bir alettir. Erkeğin spermlerini öldürmektedir. Böylece spermler rahim içinden yumurtaya giderken etkisiz hale gelir ve yumurtaya ulaşamazlar.



Spiral yan etkileri



Yapılan araştırmalara göre spiralin dış gebelik riskini azda olsa tetiklediği ortaya çıkmıştır. Spiralin enfeksiyon kapmaya neden olduğu yönde dedikodularda ortada dolaşmaktadır. Ancak tek eşli kadınlarda enfeksiyon kapma riski pek bulunmamaktadır. Düzenli kontrol yaptırmak her sorunun önüne geçebilir.


]]>

0 yorum:

Yorum Gönder