Reklam Alanı

20 Ekim 2012 Cumartesi

Yemek borusu kanseri nedir? Nedenleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Yemek borusu yani özofagus, ağızdan başlayıp midede sonlanan, yaklaşık 25 cm. uzunluğundaki önemli bir bölümü kastan oluşan tüp biçiminde bir organımızdır. Bu makalemide yemek borusu kanseri nedenlerine vede tedavisine deyinerek, sizleri bilgilendiriyoruz…



Yemek Borusu Kanseri

Yemek borusu, ağızdan başlayıp midede son bulan, ortalama 25 santimetre uzunlunda önemli bir bölümü kastan meydana gelen tüp şeklinde bir organdır.

Yemek Borusunun Görevi

Yemek borusunun kas lifinde oluşan bir dokusu vardır. Kasların ritmik olarak kasılıp gevşemesiyle yutulan yiyecekleri mideye gider.

Bir insan baş aşağı dursa dahi, ağzındaki lokmayı yuttuğu zaman yemek borusunun pristaltik hareketler olarak isimlendirilen ritmik kasılma ve gevşeme hareketleriyle lokma mideye kolay bir şekilde gider.

Yemek Borusu Kanseri Görülme Sıklığı

Yemek borusu kanseri yöresel beslenme alışkanlığına göre görülme yerleri farklı olan bir kanser çeşitidir.

Dünyada bütün kanser türleri içinde altında sırada bulunan bir kanser türüdür. Yemek borusu kanseri bütün kanser türlerinin yüzde 1-5,2′sini oluşturur. Otuz yaşından küçük kişilerde nadir görülür. Türkiye’de özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu’nun bulunduğu Ortadoğu ve uzak doğu ülkelerinde çok fazla görülmektedir.

Yemek Borusu Kanseri Nedenleri

1- Sigara ve alkol tüketimi

2- Madde ( uyuşturucu, esrar, eroin vs. ) bağımlılığı

3- Beslenmeye alakalı faktörler

4- Genetik ve çevresel durumlar

5- Yemek borusunda başka rahatsızlıklar sonucunda meydana gelen doku lezyonları

Yemek Borusu Kanseri Belirtileri

Bu kanser türü, yemek borusunda tümörün meydana gelmesinden sonra insanlarda bazı şikayetlerin oluşmasıyla fark edilir.

Görülen ilk belirtileri yemekleri yutmada zorluk çekmektedir. İlk evrede sadece katı yiyecekleri yutmada zorluk çekilirken, ilerleyen evrelerde sıvı gıdaları da yutmada zorluk çekilir.

Diğer belirtileri ise  ;

1- Kusma ve yemeklerin ağza geri gelmesi

2- Yiyecekleri yutarken ağrı oluşması

3- Üst karın kısmında ağrı ve yanma durumu

4- Tükürük salgısının artış göstermesi

5- Kilo kaybetmek

6- Ses kısılması

7- Öksürmek

1 yorum:

  1. Lahana, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, beyaz ya da kırmızı turpgibi sebzeler kanseri önlediği gibi kanserli hücreler üzerinde de kanser ilacıgibi etki yapıyor. Bu konuda basında çıkmış yazılarımı http://www.academia.edu/2373392/Kansere_Iyi_Gelen_Yiyecekler_Bitkiler sitesinde bulabilirsiniz. Saygılarımla.

    YanıtlaSil